Bulvár

Kiderült, miért kezdett el egy felnőtt férfira hasonlítani egy kétéves gyerek

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 8:29

Először a gyerekorvos is tanácstalan volt, amikor meglátta.

Egy Egyesült Királyságban élő nő 2 éves fiára többen is megjegyzést tettek izmos termete miatt, de az asszony csak akkor kezdett aggódni, amikor meglátta a fiú szeméremszőrzetét – számolt be a szokatlan esetről az Insider

„Tudtam, hogy ez nem normális” – mondta a 43 éves anyuka, megjegyezve, hogy gyermeke egy 4 vagy 5 éves fiúra hasonlít. 

A gyerekorvos is tanácstalan volt, amikor meglátta a kicsit, 

a fiú szervezetében ugyanis a vérvizsgálat alapján annyi tesztoszteron volt, mint egy felnőtt férfiban.

A további vizsgálatok kizárták a leggyakoribb lehetséges okokat, például az endokrin daganatot vagy a veleszületett, a mellékveséket érintő rendellenességet.

Az orvos egyik kollégájának jutott eszébe az a lehetőség, hogy a gyerek esetleg hosszabb ideig érintkezhetett tesztoszteronnal. Ez is lett végül a helyes diagnózis: „A férjem több éve tesztoszteron gélt használt, ugyanis herebetegséggel született” – mondta a kisfiú anyja.

A gyerek betegségét tehát az a nagy mennyiségű gél okozta, amellyel a férfi mindennap bekente magát. Ezeknél a gyógyszereknél hiába mos kezet a beteg a használat után, egy kisebb mennyiség mindig a bőrén marad, amely a közeli kapcsolatban lévő emberekre is hatással lehet. Sőt, az Insidernek nyilatkozó orvos szerint 

bizonyos esetekben még ruhán keresztül is átkerülhet a másik emberre a hormon. 

Ez különösen veszélyes lehet a gyerekek számára, akiken évekkel korábban jelentkezhetnek a pubertás jelei: pattanások lesznek rajtuk, szemérem- és hónaljszőrzetük nő, valamint korukhoz képest nagyobb lesz a nemi szervük. 

Az apa kenőcs helyett injekcióra váltott, így a kisfiút már biztosan nem éri tesztoszteron. Az orvos szerint hamarosan normális lesz a gyerek hormonszintje, azt viszont csak remélni lehet, hogy a gél nem okozott tartós károsodást.  

Az Egyesült Államokban több mint húsz ilyen esetet jelentettek már, a mellékhatások miatt egy gyermeknek műtétre is szüksége volt.

Nyitókép: Getty Images

#Bulvár#tesztoszteron#gyógyszer#Mellékhatás#pubertás

Címlapról ajánljuk