Bulvár

Álruhában bulizott, harminc ugyanolyan kutyája volt – tíz érdekesség a hetven éve uralkodó II. Erzsébetről

Mohos MátéMohos Máté

2022. június 2. 11:05

32 ezer hattyút is birtokol a brit királynő, jogosítványra viszont nincs szüksége ahhoz, hogy autót vezessen, és egyébként is a törvények felett áll. Uralkodásának platinajubileumát ünnepli a 96 éves II. Erzsébet, akinek megkoronázásáról a britek négyötödének nem lehet emléke.

Négynapos nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját. Noha az uralkodónő hivatalosan apja, VI. György király 1952. február 6-ai halála napján vette át a hivatalt, a koronázási ceremóniára – kellő időt hagyva a gyászra és az előkészületekre – csak bő egy évvel később, 1953. június 3-án került sor, így a britek hagyományosan ehhez az időponthoz kötik a jeles évfordulók megünneplését.

II. Erzsébet az Egyesült Királyság történetének leghosszabban uralkodó monarchája. A 96 éves királynő számos válságot látott már: hercegnőként élte át a második világháborút, az északír polgárháborúval is kellett valamit kezdenie, és a brexittörvényt is az ő aláírásával iktatták be. Ebben a cikkben azonban nem a történelmi fordulópontokkal foglalkozunk hanem példátlan uralkodói karrier érdekességeivel foglalkozunk.

1. Megváltoztatta az öröklés szabályait

Az angol trón öröklődését évszázadokon keresztül a férfi primogenitúra nevű szabály határozta meg: ez azt jelentette, hogy az aktuális uralkodó halála esetén a legidősebb fiúgyermekre szállt a trón, attól függetlenül, hogy vannak-e nővérei.

II. Erzsébet azért lehetett királynő, mert se bátyja, se öccse nem volt. Viszont gondoskodott róla, hogy a jövőben ne csak emiatt kerülhessen trónra egy nő. 2013-ban az ő unszolására fogadott el egy törvényt a parlament, ami a királyi család lánygyermekeinek is egyenlő esélyt adott az öröklődésre. Nem ez volt az egyetlen szabály, amit a törvény eltörölt: azt is lehetővé tette, hogy a királyi család tagjai római katolikusokkal házasodjanak anélkül, hogy elvesztenék helyüket az öröklődési sorban.

Fotó: Steve Parsons - WPA Pool / Getty Images

2. Csak azért lehetett királynő, mert nagybátyjának nem volt kedve felülni a trónra

Születésekor II. Erzsébet mindössze harmadik volt az öröklődési sorban: eredetileg nagybátyjára, Edwardra várt a trón. A férfit azonban a szíve másfelé húzta: egy elvált amerikai nővel, Wallis Simpsonnal kívánt összeházasodni, ez pedig alkotmányos válságot okozott.

Edward végül úgy döntött, elhagyja a trónt, így öccse, VI. György lett a király – az ő életéről szól A király beszéde című film. Az ő halála után pedig legidősebb lányára, azaz Erzsébetre szállt a trón.

Fotó: Lisa Sheridan / Studio Lisa / Getty Images

3. Fiatalon inkognitóban ment bulizni

1945 májusában volt minek örülni: ekkor ért véget a második világháború, ami óriási megkönnyebbülést jelentett a szigetország lakóinak. A fiatal Erzsébet hercegnő és húga ekkor megkérték szüleiket, hogy engedjék őket az ünneplő tömeg közé – természetesen személyazonosságuk felfedése nélkül.

Az emlékezetes éjszakáról film is készült 2015-ben. Korábban így emlékezett vissza II. Erzsébet az alkalomra: „Több sornyi ismeretlen ember kapaszkodott össze, és sétált végig Whitehallon, mindannyiunkat elöntött a boldogság és a megkönnyebbülés.”

Fotó: Fox Photos / PNA / / Hulton Archive / Getty Images

4. Rokonával házasodott

A királyi családoknál nem ritka a távoli rokonok közötti házasság, hogy „tisztán” tartsák a vérvonalukat, vagy megpecsételjenek egy-egy fontos szövetséget. Azt, hogy milyen távoli rokonnal szabad összekötni az életüket, viszonylag liberálisan szokták kezelni – gondoljunk csak a Habsburgokra, akik a közeli rokonokkal kötött házasságok miatt a szájukat sem tudták rendesen becsukni egy öröklődő elváltozás miatt.

A brit királyi családnál sosem volt ilyen súlyos a helyzet, II. Erzsébet a negyedunokatestvéréhez ment feleségül. A tavaly elhunyt Fülöp herceg egy görög-dán királyi család sarja volt, ükanyja viszont ugyanaz a Viktória királynő, akitől Erzsébet is származik.

Fotó: Jeff Spicer / Getty Images

5. A ma élő britek négyötöde még nem született meg, amikor trónra lépett

Az átlag brit már csak azért sem emlékezhet a királynő megkoronázására, mert akkor még nem volt életben. Az Egyesült Királyság statisztikai hivatala szerint az ország lakóinak 81 százaléka 1952 után született.

Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images

6. Harminc corgit és 14 miniszterelnököt fogyasztott el

A hosszú élettel együtt jár, hogy az ember mellől folyamatosan elhullanak szerettei, ismerősei és állatai. A királynővel sincs másképp: 1951 óta a jelenlegivel együtt 15 miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak, akikkel a szokás szerint hetente egyeztetett az állam ügyeiről.

II. Erzsébet az imádott corgijaihoz meglepően lojális volt életében: eddig harminc ilyen kutyája volt. A corgik átlagéletkora 12-15 év, szóval szerencse, hogy mindig akadt utánpótlás.

Fotó: Jim Gray / Keystone / Getty Images

7. 32 ezer hattyú van a birtokában

A 12. században a hattyúhús a nemesek kedvelt ínyencségének számított, az akkori királyi család pedig különösen torkos volt: törvénybe iktatták, hogy az ország összes hattyúja az uralkodó birtokába tartozik.

Ezt a törvényt azóta nem írták felül, így a mai napig az ország vezetője az összes brit hattyú hivatalos tulajdonosa. Ez azt jelenti, hogy a királynőnek nagyjából 32 ezer madár van a birtokában. És hogy honnan lehet tudni a pontos számot? 

Onnan, hogy egy hivatalos hattyúszámláló is dolgozik a királyi családnak, akinek a feladatai közé tartozik a madarak éves „népszámlálása” is.

Fotó: Sang Tan - WPA Pool / Getty Images

8. Kevesebb pénze van, mint Mészáros Lőrincnek

Egy uralkodót általában mesés vagyonnal képzel el az ember, és II. Erzsébet valóban nem szűkölködik: vagyonát 520-530 millió fontra (nagyjából 235 milliárd forint) becslik. Viszont nemcsak Mészáros Lőrinc (akinek becsült vagyona 407 milliárd forint körül mozog) körözi le, hanem számos honfitársa is.

A királynő nem is tartozik a tíz leggazdagabb brit közé: a Sunday Times összesítése szerint még Westminster grófja, Hugh Grosvenor is vagyonosabb nála, aki 10,29 milliárd fonttal rendelkezik.

Fotó:  Tim Graham Photo Library via Getty Images

9. Egész életében jogosítvány nélkül vezetett

A királynő életében több alkalommal bebizonyította, hogy ha épp nem áll rendelkezésére sofőr, ő is remekül elboldogul a volán mögött. Még szerencse, hogy rendesen megtanult vezetni, mivel akár zéró tapasztalattal és közlekedési ismerettel is beülhetne a volán mögé.

Ez azért van, mert az Egyesült Királyságban az összes jogosítványt a királynő nevében állítják ki, így hivatalosan ő dönti el, ki ülhet volán mögé, és ki nem. Ő maga tehát akkor vezet, amikor kedve tartja. Hasonló okokból nincs a királynőnek útlevele sem.

Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

10. Ha akarna, bármilyen bűncselekményt elkövethetne

Milyen következménye lenne, ha a királynő kisétálna a Trafalgar térre egy pisztollyal, és elkezdene a tömegbe lövöldözni? Az égvilágon semmi. A királynőt ugyanis nem lehet eljárás alá vonni, és arra sem kötelezhető, hogy bármit bizonyítson a bíróságon. Alig több mint száz évvel ezelőtt ez a szabályt a gyakorlatban is alkalmazták: 1911-ben ugyanis eljárás alá akarták vonni V. György királyt bigámia miatt, azonban a bírói testület vezetője nem talált jogalapot arra, hogy per indulhasson az uralkodóval szemben.

Szerencsére azonban nem kell attól tartani, hogy ámokfutást rendezne II. Erzsébet. A királyi család hivatalos weboldalán is megnyugtat: „Habár semmilyen polgári vagy bűnügyi eljárást nem lehet indítani az uralkodóval szemben, a királynő ügyel arra, hogy minden tevékenysége szigorúan megfeleljen a törvényeknek.”

Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Nyitókép:  Tim Graham Photo Library via Getty Images

#Bulvár#ii. erzsébet#királyi család#jubileum#ünnepség#érdekesség#Külföld#ma#anglia#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk