Belföld

Elveszett számlák, hiányzó milliók – így működött régen a Kutyapárt

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 8:31

Egy hosszú hangfelvétel került nyilvánosságra, amiből kiderült, hogy milyen kaotikusan működött évekkel ezelőtt a Kutyapárt.

Két hangfelvételt került az előfizetés fejében elérhető HVG360 birtokába, amelyek bepillantást nyújtanak a Kutyapárt 2021-es működésébe. A felvételek alapján belső viták, pénzügyi hiányok és dokumentációs problémák merültek fel. Az Állami Számvevőszék súlyos büntetést szabott ki rájuk a 2020-as és 2021-es pénzügyi jelentéseik vizsgálatakor talált szabálytalanságok miatt.

A felvételekből kiderült többek között, hogy milyen a hangulat a tagok között, hogy sokan a legjobb szándékuk ellenére sem tudnak megfelelően elszámolni a rájuk bízott összegekről ,és hogy az online tartott taggyűlések lebonyolítása finoman szólva sem ment zökkenőmentesen.

A pénzügyek terén kritikák merültek fel, például a Kutyapárt nyári táborainak finanszírozásával kapcsolatban, ahol dokumentáció hiányában nem volt nyomon követhetőek a bevételek és a kiadások. A beszélgetések egy pontján felmerült az is, hogy a hiányt kamu, fiktív számlákkal tömjék be. 

Ezt egyébként a jelenlévők elutasították. 

Az is kiderült, hogy sok esetben nem is kértek számlát a párt alkalmazásában állók az egyes költéseknél. A párt tagjai állítják, hogy azóta rendbe tették belső működésüket, és elhatározták, hogy nem folytatják a korábbi, káosszal teli gyakorlatot.

A Kutyapárt belső működésével kapcsolatos hangfelvételek kapcsán Kovács Gergely a párt elnöke és Nagy Dávid pártigazgató elmagyarázták a taggyűlések és beszélgetések közötti különbséget. Kovács szerint az akkori egyeztetések inkább beszélgetésnek számítottak, bárhol szavaztak, azt taggyűlésnek tekintették. Az évek során a belső működésüket rendezték.

Kovács Gergely rámutatott arra, hogy a Kutyapárt másképp működik, mint más pártok Magyarországon. Korábban az állami kampánytámogatásból származó pénzt gyakorlatilag megpályáztatták, és a tagság saját projektekre igényelhette a forrásokat. 

A hiány kapcsán elmondták, hogy azt az alkalmazottak fizették vissza, és a párt úgy döntött, hogy a jövőben az, aki elhagyta a számlát, az fizeti ki a hiányt.

Nyitókép: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a fővárosi Metro Clubban az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI / Mohai Balázs

#Belföld#kutyapárt#ász#elszámolás#pénz

Címlapról ajánljuk