Belföld

Még ki sem írták a tendert, de már tárgyalt az orosz metrógyártó képviselőivel az előző városvezetés

rtl.hurtl.hu

2024. április 9. 8:31

A Népszava cikke szerint a klíma nélküli, silány minőségű orosz metrókocsik beszerzése már azelőtt eldőlhetett, hogy a tendert kiírták. 

2013 májusában a főváros képviselői és az orosz Metrovagonmas (MVM) metrógyártó között tárgyalások folytak a budapesti 3-as metróvonal szerelvényeire kiírt tender kapcsán. Az első megbeszélésen Vitézy Dávid és Viktor Szorokin találkozott, itt a trolivásárlás volt a fő téma, de az oroszok ajánlották fel a metrógyártás lehetőségét is, írja a Népszava.

Vitézy erre azt közölte, hogy elsősorban uniós forrásból vásárolnának új kocsikat, így teljesen nyílt közbeszerzést fognak kiírni. De ez az oroszoknak nem felelt volna meg, mert egy ilyen tenderen esélyük sem lett volna a győzelemre

– írja a lap.

Később Tarlós István fogadta az MVM képviselőit, és a találkozó eredményesnek bizonyult, aminek következtében az orosz gyártó felmérhette a BKV-telephelyen az orosz metrókocsik állapotát. Ezt követően Bolla Tibor és Szeneczey Balázs Moszkvába látogattak, hogy megtekintsék a gyárat.

A BKV 2014-ben egy felújítási tendert hirdetett, ami sokak szerint „az oroszokra volt szabva”. Tarlós István, bár tagadta részvételét az ilyen találkozókon, a miniszterelnökségnél lobbizott az új metrókocsik beszerzése mellett. Egy kérelmet is benyújtottak, amely az új kocsik vásárlását hitelből támogatta volna, de azt elutasították. A tender kiírása előtt már felmerült a csalás gyanúja, és a beszerzés végül sok kritikát kapott, mivel a felújított orosz kocsik karbantartása és felújítása drágábbnak bizonyult, mintha újakat vásároltak volna, ráadásul a minőségük sem volt megfelelő.

Az ügy azóta is folyamatosan vitát generál és bár sok intézmény vizsgálódott már az ügyben, még mindig nincsenek konkrét válaszok, teszi hozzá a lap. A jelenlegi városvezetés ellenezte a felújítási döntést, és 2020-ban vizsgálóbizottságot hoztak létre az ügy tisztázására, majd feljelentést tettek.

Korábban az RTL Híradója is foglalkozott azzal, hogy az unió eddig még semmire nem költött annyi pénzt, mint a kék metró felújítására:

Nyitókép: RTL

#Belföld#metró#bkv#városvezetés#budapest#metrovagonmas

Címlapról ajánljuk