Belföld

Vitézy visszaszólt Tarlósnak, áll a rágalmazási per elébe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 6. 13:20

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje kitart amellett, hogy Tarlós István 2014-ben külső nyomásra rúgta ki őt a BKK-tól.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Tarlós István volt főpolgármester a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, „erősen fontolgatja”, hogy pert indít Vitézy Dávid ellen. Az LMP főpolgármester-jelöltje ugyanis Rónai Egonnak adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy 2014-ben Tarlós István külső nyomásra váltotta le őt az általa létrehozott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről.

Vitézy azt állította, hogy Tarlós azért rúgta őt ki a BKK éléről 2014-ben, mert egy kívülről érkező nyomásnak tett eleget, nem pedig azért, mert a főpolgármester megelégelte a BKK igazgatójának kommunikációját és nem akart vele tovább együtt dolgozni. Vitézy arról is beszélt, hogy ő a 3-as metró ügyében a kezdetektől fogva új metrókocsik beszerzése mellett kardoskodott, a régi, szovjet gyártmányú szerelvények orosz cég általi felújítása helyett – és Tarlós emiatt mozdította el. A volt főpolgármester szerint mindez nem igaz, ezért per indításán gondolkodik.

Vitézy Dávid szombaton egy facebookos posztban reagált Tarlós szavaira:

Tarlós István volt főpolgármester rossz néven vette, hogy felemlegettem az orosz metrófelújítás körüli visszásságokat és rágalmazás miatt fel akar jelenteni. Állok elébe!

– írta az LMP főpolgármester-jelöltje, hozzátéve, hogy mindent amit mondott, alá tud támasztani.

Vitézy Dávid szerint az orosz metrófelújítás ügyét a két pártpolitikai oldal közösen söpörte a szőnyeg alá. Posztjában azt írta, hogy a beszerzés miatti felelősség megkérdőjelezhetetlenül a Karácsony Gergely által díszpolgárként elismert Tarlós István időszakára esik, ugyanakkor az elmúlt 5 évben

nem volt semmilyen valós vizsgálat, sőt, miközben börtönt ígért a szerződés aláíróinak Karácsony Gergely az előző főpolgármesteri kampányban, a BKV vezetője máig ugyanaz, mint aki az oroszokkal aláírta a szerződést

– utalt Bolla Tibor szerepére Vitézy, arra is felhívva a figyelmet, hogy a 3-as metró közbeszerzési dokumentumai máig titkosak.

Vitézy Dávid egy 2017-ben az Indexen megjelent cikkre hivatkozva erősíti meg azt, hogy szerinte az orosz metróbeszerzés idején külső nyomásra távolította el őt tarlós a BKK éléről.

A Moszkva kavarása áll a budapesti metrókáosz mögött című cikkben ugyanis az olvasható, hogy 

Tarlós elismerte, nem az ő saját kezdeményezésére szabadultak meg a BKK vezetőjétől.

Az Index cikke egyebek mellett arról szól, hogy egy 2013-ban indult orosz lejáratókampány állt Vitézy eltávolítása hátterében, a BKK-vezér ugyanis a hármas metró felújítására kiírt tender orosz megnyerésének útjában állt. Vitézyt Orbán Viktor Kreml-barát belső köreiben oroszellenességgel vádolták, és azzal, hogy veszélyezteti a Moszkvával kötött üzleti megállapodásokat. A tényfeltáró cikk szerint Tarlós és Vitézy egyaránt manipuláció áldozata lett, az utóbbi kirúgatásával vált szabaddá az út az oroszok előtt 69 milliárd forintnyi magyar közpénz elnyeréséhez.

Vitézy azzal zárta posztját, hogy kíváncsian várja Tarlós István feljelentését és várja Karácsony Gergely magyarázatát is, illletve azt, hogy végre hozza nyilvánosságra a közbeszerzés összes dokumentumát.

Ez utóbbira rímelve Ungár Péter, az LMP társelnöke szombati sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy a főpolgármester hozza nyilvánosságra a 3-as metró beszerzésével kapcsolatos dokumentumokat.

Ungár Péter szerint Karácsony Gergely nem teljesítette a 2019-ben tett, a 3-as metró kapcsán „a korrupt közbeszerzést levezénylők megbüntetésére” és a 3-as vonali metrókocsik légkondicionálásának megoldására tett ígéreteit. A felelősök közül senki sincs börtönben, „sőt, az a BKV-vezér, aki a tendert levezényelte, és akinek személyes felelőssége az, hogy ezeket a rossz minőségű, orosz metrocsikat beszereztük (...) továbbra is a BKV vezetésében van, sőt fizetésemelést is kapott a Fővárosi Közgyűléstől” – mondta Ungár Péter az MTI tudósítása szerint.     

Nyitókép: Tarlós István főpolgármester beszél az utolsó felújításra szánt metrószerelvény elszállítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, a BKV Kőér utcai járműtelepén, 2018. április 3-án. A városvezető mögött egy felújított szerelvény áll. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#budapest#3-as metró#vitézy dávid#tarlós istván

Címlapról ajánljuk