Belföld

A barátok riasztották egymást, hogy aki közel lakik, menjen el az egykori sportminiszterhez

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 6:26

Jánosi György egykori MSZP-s politikusra, korábbi sportminiszterre a rendőrök találtak rá, rögtön mentőt kellett hozzá hívni.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy egy 70 év körüli férfit szállítottak stabil állapotban további vizsgálatok céljából kórházba. Kiderült, hogy a férfi Jánosi György volt, aki az MSZP egyik alapítója, aki 2002 és 2003 között gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter, 1990 és 2010 között pedig országgyűlési képviselő volt. „Elköszönök én is. És egy jobb világot kívánok mindenkinek” – írta legutóbbi, már nem elérhető Facebook-bejegyzésében. 

Rettenetesen megijedtünk. Ha valaki megnézi Gyuri legutóbbi posztjait, azonnal megállapíthatja, egy nem túl vidám ember bejegyzései ezek. Mostanság a szokásosnál is borúsabb volt a hangulata. Az utolsó üzenete előtt még »A csend beszél tovább« című Republic-dalt is megosztotta. Írt verseket, ám az újabb műveiben már veszteségről, magányról beszélt

– mesélte a Blikknek a politikus egyik közeli barátja, aki azt is elmondta, hogy a barátok riasztották egymást, hogy aki a közélében lakik Szekszárdon, menjen el hozzá.

Végül egy jó száznyolcvan kilométerrel messzebb élő barátja, egy tiszaföldvári hölgy riasztotta a rendőröket. És azok – hála istennek – még idejében értek ki

– mondta a politikus ismerőse.

A rendőröket értesítő nő elmondta a lapnak, hogy mikor kiért a rendőrség, Jánosi Györgyöt még életben találták, a kedd reggeli órákban már arról tájékoztatták, hogy az egykori politikus alszik, vagyis gyógyul.

Nagyon szeretem Gyurit, életem legszebb korszakában volt barátom, társam és kollégám. Sajnos, a versei is azt tükrözik, hogy nincs túl jó lelkiállapotban, segélykiáltásnak is beillenek. Bár gyakran beszélek is vele, egy ilyen szörnyű esemény után mégis cefetül érzem magam, mert eszembe jut, hogy mégsem eleget... 

– mondta a Blikknek Csintalan Sándor az egykori MSZP-s politikus, hozzátéve: Jánosi György számára a költészet gyógyír is, de olykor a vers mégsem mindenre gyógyszer.

Aki azt hinné, a politikusi lét csupa móka, jólét és kacagás, azt ki kell ábrándítanom, Főleg nem az egy olyan végtelenül tisztességes és etikus, érzékeny léleknek, mint a Gyuri. Nagyon-nagyon drukkolok neki, hogy mihamarabb gyógyuljon fel és térjen vissza

– te hozzá Csintalan a lapnak.

A volt környezetvédelmi miniszterrel, Baja Ferenccel is sikerült beszélniük. Baja elmondta, hogy az utóbbi hónapokban ritkán beszéltek, de azért negyedévente, félévente mindig időt szakítottak egymásra, mert a barátságuk tényleg régi.

„Gyuri visszavonult a közélettől, a versírásnak él, én pedig próbáltam többször is visszahozni, hiába. Mert bár nem kér a politikából, rengetegen szeretik, és tudom, hogy ez a szeretet segíthetne neki. Gyuri gondolkodó és mélyen érző ember, akit egyformán aggaszt a magyar közélet mély erkölcsi válsága, a világ bizonytalan állapota, amikre ha rájön még egy magánéleti válság, egy elválás terhe is, biztosan nehéz megküzdeni mindezzel. Egyetértek vele, nagyon komoly zavarodottságot, értékválságot látok én is. Amint lehetőségem lesz, újra beszélek vele, akármi is történik, ott leszek mellette, nem hagyom, hogy egyedül küzdjön meg a gondokkal” – mondta a lapnak Baja Ferenc.

A Blikk még Medgyesssy Péter egykori miniszterelnököt is elérte, aki így kommentálta az eseményeket: „Aggódok érte!”.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#jánosi györgy#sportminiszter#medgyessy péter#mszp

Címlapról ajánljuk