Belföld

Biztos elhelyezkedést ígért a programozóiskola, a hoppon maradt diákok beperelték őket

rtl.hurtl.hu

2024. március 7. 12:39

A Green Fox Academy bezárt, sokan a képzést sem tudták befejezni.

A Green Fox Academy korábbi tanulóinak egy mintegy 40 fős csoportja pert indított kártérítésért, mivel az iskola bezárása miatt elveszítették a képzéshez tartozó állásgaranciát, írja a Telex.

A Green Fox Academy hosszú ideig sikeresnek számított a magyar programozóiskolák között. Nyugati modell alapján rövid idő alatt képeztek át tanulókat programozóvá, majd segítették elhelyezkedésüket a szektorban. A cég tulajdonosi körében 2022-ben változás történt, amikor a szlovák Sandberg Capital többségi tulajdont szerzett a vállalatban, és terjeszkedést tervezett.

A váratlanul bejelentett iskola bezárása decemberben meglepte a diákokat, akiknek semmilyen előzetes tájékoztatást nem adtak a kialakult helyzetről. A bezárás hátterében a gazdasági nehézségek, a munkaerőpiaci változások és az IT-szektorban bekövetkezett elbocsátások is szerepeltek, írja a lap.

A Green Fox Academy a képzésekhez állásgaranciát is biztosított, ami a tanulók számára nagy előnyt jelentett a szektorban való elhelyezkedés szempontjából. Az állásgarancia megszűnésével a tanulók kártérítési követeléseket fogalmaztak meg, állítva, hogy az iskola nem teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeit.

A diákok közül többen a CodeCool programozóiskolánál folytathatták a képzésüket a Green Fox bezárása után. A most perelő csoport kártérítést kér a számukra elveszített állásgarancia miatt, úgy érzik, hogy a bezárás miatt kevesebbet ér az itt szerzett tudásuk a munkaerőpiacon.

A Green Fox Academy védelmében a cég gazdasági nehézségekre hivatkozott, és hangsúlyozta, hogy a CodeCool átvette a diákokat, továbbá közölték, hogy a hatályos törvények alapján a kártérítési követeléseket a felszámolóval kell érvényesíteni. A per folyamatban van, a tanulók abban reménykednek, hogy a bíróság kedvező ítéletet hoz. Ha a pert meg is nyerik, kérdés, hogy a cég képes lesz-e kifizetni a kártérítést.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#programozás#iskola#munkaerőpiac#állás#ígéret#per

Címlapról ajánljuk