Belföld

Több gyerek is elmondta, hogy V. János megérintette a nemi szervüket, éveken át nem történt semmi

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 7:26

A bántalmazott gyerekek videókon mondták el, hogyan élt vissza helyzetükkel V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója. A rendőrség 2012-ben bűncselekmény hiányában zárta le az igazgató ellen indított első nyomozást. Az ombudsmani vizsgálat megdöbbentő részletekről számolt be, ennek ellenére V. János 2016-ban állami kitüntetést kapott.

V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója 2016. augusztus 20-án Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott a kormánytól. A kitüntetést a kormány nevében Lázár János adta át. A több, kiszolgáltatott helyzetben lévő gyereket is szexuális bántalmazó intézményvezető annak ellenére kapta meg az elismerést, hogy már 2011-ben gyanú merült fel vele szemben, és a rendőrségi nyomozás mellett az alapvető jogok akkori biztosa is vizsgálódott 2012-ben.

A jelentésben az ombudsman számos aggályt és problémát tárt fel a gyermekotthonban történt szexuális visszaélések kivizsgálásával összefüggésben. Az alapvető jogok biztosa szerint aggályos volt, hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét olyan személy látta el, aki munkajogi függőségi viszonyban állt a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított igazgatóval.

V. Jánost 2019-ben 8 év fegyházbüntetésre ítélték, majd 2021-ben – a tavaly elnöki kegyelemben részesült K. Endréhez köthető perben kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt – további két év három hónap börtönre ítélték amiatt, hogy a helyettesével együtt igyekezett eltussolni a bűncselekményeket. K. Endrének Novák Katalin adott kegyelmet, amelyet Varga Judit igazságügyminiszter is ellenjegyzett, az ügy napvilágra kerülése után Novák Katalin lemondott államfői posztjáról, Varga Judit pedig bejelentette, hogy visszavonul a közéletből. Az Igazságügyi Minisztérium nem adja ki K. Endre kegyelmi ügyének iratait, így egyelőre nem derült ki, hogy a férfi hogy milyen indokkal kapott kegyelmet. Már Novák Katalin lemondása után tudódott ki, hogy a korábbi fideszes politikus még köztársasági elnökként éppen K. Endre falujában nyaralt az erdélyi Zabolán, négy hónappal azután, hogy megkegyelmezett neki.

Ajánló: Kétmilliárd forintot is kereshet Novák Katalin összesen

A gyerekek bántalmazásának ügyét a Házon kívül mutatta be 2016-ban. Moskovics Judit hónapokig dolgozott oknyomozó riportján:


A 24.hu nézte meg, mi áll abban az ombudsmani jelentésben, amely már egyértelműen a bicskei gyermekotthonban tapasztalható, rendszerszintű problémákról és az igazgatóval kapcsolatban felmerült szexuális visszaélési gyanúról ír. A vizsgálat azután indult, hogy az alapvető jogok biztosának hivatalához állampolgári bejelentés érkezett, miszerint a gyermekotthon néhány dolgozójának 2011 szeptemberében több gyermek is panaszkodott, hogy az igazgató szexuálisan molesztálta őket. Az eljárás megindításakor az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya szemérem elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt már eljárást folytatott. 

A rendőrség azonban 2012-ben bűncselekmény hiányában zárta le az igazgató ellen indított első nyomozást. 

A jelentés ugyan megdöbbentő tényeket tárt fel, érdemi intézkedések azonban évekig nem történtek, a gyerekek hathatós segítséget nem kaptak. A rendőrség pedig annak ellenére zárta le a nyomozást, hogy 2011-ben a gyerekek három videóban részletesen elmondták, hogyan zaklatta őket V. János. 

A jelentés azért is fontos, mert rávilágít, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterként már 2012-ben kapott jelzést az ombudsmantól a bicskei gyermekotthonban történtekről. Balog 2018-ig volt miniszter, 2021-től a Magyar Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, február 17-étől a református egyház zsinatának lelkészi elnöke volt. Utóbbi pozíciójáról azért mondott le, mert kiderült, támogatta K. Endre kegyelmét Novák Katalin államfő tanácsadójaként. Balog Zoltán jelenleg is a református egyház püspöke.

Ajánló: Keményen beolvasott Balog Zoltánnak a debreceni egyházközség

A jelentés elkészítéséhez az ombudsman a bicskei gyermekotthon fenntartójától és a rendőrségtől is felvilágosítást, iratokat kért. A fenntartó által megkapott iratok szerint a gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tett. A jelentésben az áll:

A bejelentés szerint közel négy éve a gyermekotthon egyik gyógypedagógusa elmondta, hogy az egyik, akkor 7. osztályos növendéke azt mesélte neki: a gyermekotthon szolgálati lakásában lakó igazgatóhoz többször ment sakkozni. Az intézmény vezetője a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú célzásokat tett, és egy alkalommal megérintette a fiú heréjét. A fiú a nevelőinek is elmondta a történetet.

Az ombudsman szerint a hetedikes fiú a nevelőinek is elmondta a vele történteket, amelyről így „nyolc–kilenc kolléga tudott, a problémára közösen próbáltak megoldást találni.” Végül  a gyereknek a gyógypedagógus azt javasolta, csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van.

2010 novemberében egy másik gyermek is elmesélte a vele történteket az otthonban dolgozó szabadidő-szervezőnek. Az ombudsmani jelentésben így szerepel az eset:

A gyermek nagyon zaklatott volt. A fenntartónak írt beadványban a dolgozók a következőket írták: A történet nem tartalmazott olyan elemeket, amiket a gyermekek egymásra vagy a felnőttekre vonatkozó vádjaikban emlegetni szoktak. A szabadidő-szervező úgy ítélte meg, hogy történhetett valami a gyermekkel, aminek következtében ilyen zaklatott és ilyen történettel kereste fel. Megkérdezte, hogy szólt-e a nevelőnek? (…) Azt mondta, hogy beszélt azzal a nevelővel, aki épp velük volt, de ő azt kérte tőle, hogy ne mondjon ilyeneket.

A szabadidő-szervező mindezt megosztotta azokkal a kollégákkal, akiknek a korábbi eseményről is tudomásuk volt. A növendékügyi előadó és a pszichológus – nevek említése nélkül – elmondták az igazgatónak, hogy több jelzés érkezett a gyermekektől az igazgató viselkedésére vonatkozóan. A kollégák elmondták, hogy vezetői intézkedést tartanak szükségesnek. Az igazgató a jelzést megköszönte, munkatársai tudomása szerint azonban ezen túlmenően semmit sem tett.

2011 tavaszán ismét arról számolt be egy gyermek, hogy az igazgató többször megérintette a nemi szervét.

A vizsgálat szerint a szakdolgozók arra kérték a gyerekeket, hogy csak olyan eseményekről meséljenek, ami velük történt meg. A jelentésben az áll:

A szabadidő-szervező felajánlotta, hogy azok, akik vállalják, videókamera előtt mondhatják el a velük történteket. Három gyermek vállalkozott a felvételre. A beszélgetések során a gyermekek többször jelezték, szeretnék, ha a jövőben nem inzultálná őket az igazgató, ehhez felnőtt segítséget igényeltek.

Már a kegyelmi ügy után derült ki, hogy a jelzéseket adó pedagógusoknak fizetniük kellet kiállásukért. „A kollégámat, akivel aláírtuk a jelzést, fegyelmivel elbocsátották. Az indoklása konkrétan az volt, hogy megtettük a jelzést a szexuális bántalmazásokról” – mondta a Szabad Európának Bárnai Árpád, a bicskei gyerekotthon egykori nevelője, aki a Reggeliben Moskovics Judittal és a kegyelmi ügy kirobbanásához vezető cikket megíró Kaufmann Balázzsal beszélt a történtekről:


Február elején derült ki, hogy Felcsút környéki fideszes körökben mozgott K. Endre. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pedig azt állítja: azért tette elérhetetlenné az Orbán Viktor miniszterelnök testvére, ifj. Orbán Győző K. Endréhez és a bicskei gyermekotthonhoz fűződő kapcsolódását érintő, még 2016-ban megjelent cikkét, mert az intézmény arculatváltást folytat.

Nyitókép: RTL

#Belföld#bicskei gyermekotthon#zaklatás#balog zoltán#novák katalin#varga judit

Címlapról ajánljuk