Belföld

Nyomozni kezd Budapest, hogy Tarlós István önkormányzata megfelelően kezelte a 2011-es bejelentést a bicskei pedofilról

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 14:05

A Fővárosi Közgyűlés a Tarlós István önkormányzatával kapcsolatban indított nyomozás mellett elfogadott egy családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló stratégiát.

Eseti bizottság felállításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán a bicskei gyermekotthonban történtek miatt, a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett – Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója vezetőjének módosító javaslatával kiegészült – előterjesztést egyhangúlag támogatta a testület.

Az eseti bizottságnak értékelnie kell,

  • hogy Tarlós István önkormányzata és a Főpolgármesteri Hivatal a bicskei gyermekotthonban történt pedofil visszaélésekről 2011-ben tett bejelentést megfelelően kezelte-e,
  • valamint mindent megtettek-e annak érdekében, hogy a bejelentésben foglaltak kivizsgálása nyomásgyakorlás nélkül, a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek megfelelően történjen.

Arról már korábban is írtunk, hogy ismert gyermekvédelmi szakemberek mellett Tarlós István környezete is tudott a bicskei pedofilügyről. Karácsony egy ponton arról beszélt, hogy Tarlósék már 2011-ben megszüntethették volna a bicskei gyermekotthon lakóinak szenvedését. Tarlós a főpolgármester szavaira az RTL-nek reagált. Emellett az RTL Híradó arról is beszámolt: arról is belső vizsgálatot indítottak a Városházán, hogy kiderüljön, hogyan kaphatott 2015-ben fővárosi kitüntetést a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatója.


„Az ügy sokkal komolyabb annál, mint hogy az pártpolitikai viták mocsarába süllyedjen. Nem gondolom egyetlen önkormányzati vezetőről vagy hatóságról sem, hogy rosszindulatúan állt volna a gyermekek panaszához” – írta Karácsony Gergely ugyanakkor hozzátette: mégiscsak az történt, hogy az állami és önkormányzati szervek eljárása lehetővé tette, hogy egy pedofil bűnelkövető az üzelmeit még hosszú éveken át folytassa a legkiszolgáltatottabb, állami gondozásban levő gyermekek sérelmére.

A bizottságnak kimondottan feladata, hogy „a politikai felelősséggel kapcsolatban megállapításokat tegyen”.

Wintermantel Zsolt a vitában közölte, frakciója támogatja és megszavazza a bizottság felállítását, maga pedig részt is vesz annak munkájában, mert a gyerekek és a gyermekvédelem „mindennél fontosabb”. Ugyanakkor beszélt arról is, szerinte az őszinteség hiányzott a javaslatból, és úgy tűnik, hogy Karácsony Gergely politikai hasznot akar húzni ebből az ügyből. Szerinte a főpolgármester nem akart érdemi vizsgálatot, hiszen már kimondta a saját politikai ítéletét.

Karácsony Gergely zárszavában arról beszélt, eljött a politikai felelősség tisztázásának ideje. Bocsánatot kért az áldozatoktól és a szociális munkásoktól, akiket annak idején nem hallgatott meg az önkormányzat.

Nyomozni kezd Budapest, hogy Tarlós István önkormányzata megfelelően kezelte a 2011-es bejelentést a bicskei pedofilról
Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Stratégiát is kidolgoz a családon belüli erőszak ellen a főváros

A közgyűlés emellett elfogadta a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló fővárosi stratégiát. A Bősz Anett és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést egyhangúlag szavazták meg.

A stratégia célja a családon belüli és a párkapcsolati erőszak megelőzése és visszaszorítása, az áldozatok védelme az erőszak minden formájával szemben. Továbbá az is, hogy hozzájáruljon a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, a nők és a férfiak közötti egyenlőség elősegítéséhez, a nők pozíciójának megerősítése révén.

A dokumentummal olyan fővárosi szakpolitikai intézkedések megtervezéséhez és bevezetéséhez kívánnak alapot szolgáltatni, amelyek a családon belüli erőszak megelőzését, valamint az áldozatok védelmét és megsegítését szolgálják. A stratégia több feladatot is kijelöl a fővárosi önkormányzat számára. Ezek között szerepel, hogy a munkavállalóira vonatkozóan dolgozzon ki munkahelyi prevenciós dokumentumot és áldozatvédelmi protokollt, kezdeményezze a családvédelmi koordinációt végző kerületi szervek együttműködését, valamint hozzon létre egy fővárosi áldozatvédelmi fórumot az e területen dolgozó intézmények, civil szervezetek, hatóságok és rendvédelmi szervek részvételével.

A képviselők egyhangúlag úgy döntöttek, 22 millió forintos keretösszeggel pályázatot írnak ki, amelyben a lakótelepi társasházak és lakásszövetkezetek 50-380 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a közterületi zöldfelületek gondozásához.

A közgyűlés a józsefvárosi képviselő-testület kezdeményezésére egyhangúlag úgy döntött, hogy egy eddig névtelen közterületet Dirnfeld Janka térre neveznek el. Dirnfeld Janka az indoklás szerint az 1904-ben alapított Feministák Egyesületének egyik oszlopos választmányi tagja volt, az egyesület titkáraként pedig egyik fő szervezője az 1913-as Budapesti Nemzetközi Női Választójogi Kongresszusnak.

Nyomozni kezd Budapest, hogy Tarlós István önkormányzata megfelelően kezelte a 2011-es bejelentést a bicskei pedofilról
Fotó: A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2024. február 28-án. MTI / Balogh Zoltán

Nyitókép: Karácsony Gergely főpolgármester a mai ülésen. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#fővárosi közgyűlés#budapest#önkormányzat#karácsony gergely#wintermantel zsolt#tarlós istván#nyomozás#bicske#pedofil#stratégia

Címlapról ajánljuk