Belföld

„Mindenről beszélt, csak a lényegről nem” – reagált az ellenzék Orbán évértékelőjére

rtl.hurtl.hu

2024. február 17. 16:10

A DK és a Momentum is a kegyelmi botrány lényeges kérdéseinek megválaszolását hiányolta, a Jobbik pedig Orbán Viktor lemondását.

Az ellenzéki pártok sorban reagáltak Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédére, ami szombat délután volt a Várkert Bazárban.

A DK szerint a kormányfő „ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem: miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző? Hiába áll az egész ország értetlenül az Orbán-rendszer legalantasabb döntése előtt, a miniszterelnök továbbra sem ad választ, továbbra sem vállalja a felelősséget és az áldozatoktól sem kér bocsánatot. Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat”.

Donáth Anna, a Momentum elnöke is a lényeges kérdésekre adott válaszokat hiányolta Orbán beszédéből. Segítségül leírta a kérdéseket is a Facebook posztjában:

  • 2011-ben a hatóságok elszabotálták a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazásokat. Indul-e vizsgálat, hogy kik és miért tették?
  • 2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?
  • K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?
  • És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?

A Párbeszéd – ZÖLDEK az őszinte szembenézést hiányolta. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban. Ehelyett a kormányfő Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre” – írták a közleményben.

Az LMP igen röviden reagált: „Még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre”. 

A Jobbik-Konzervatívok ennél is tovább ment: ők Orbán Viktor lemondását várták volna a szombati eseménytől. „Ma minden magyar ember előtt nyilvánvalóvá vált, hogy bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat, tíz körmével kapaszkodik a miniszterelnöki bársonyszékbe. Pedig a magyar emberek tegnap értékelték az Orbán-kormányt, amit röviden, tömören úgy lehet összefoglalni, hogy: Nagyon elegük van!” – írták.

Orbán Viktor évértékelőjét itt tudja elolvasni.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#évértékelő#novák katalin#varga judit#lemondás#k. endre#jobbik#momentum mozgalom#donáth anna#demokratikus koalíció#Jobbik-konzervatívok

Címlapról ajánljuk