Belföld

K-Monitor: fél év késéssel elkészült a nemzeti antikorrupciós stratégia, de hiányzik a nagy problémák reformja

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 19:51

A nemzeti antikorrupciós stratégia szinte semmilyen nagyobb problémakör átfogó reformját nem tartalmazza – véli a K-Monitor.

Több mint féléves csúszással elfogadta a kormány az új nemzeti antikorrupciós stratégiát és annak akciótervét, amelyre az uniós feltételességi eljárás keretében tett vállalást – írja a K-Monitor.

Az akcióterv összesen több mint 50 intézkedést fogalmaz meg, ezek jelentős része valaminek a felmérése, javaslattétel, illetve képzések megtartása.

A főbb beavatkozási területei az átláthatóság; az integritás a törvényhozás, igazságügy, közszféra területén; a közbeszerzési és gazdasági verseny tisztaságának növelése; a társadalmi integritás; és a külföldi vesztegetés elleni fellépés. A civil szervezet szerint azt gondolhatnánk, hogy átfogó, nagyívű stratégiai lépésekről van szó, ugyanakkor szerintük a konkrét intézkedések nem igazán ambiciózusak, szinte semmilyen nagyobb problémakör átfogó reformját nem tartalmazzák.

A közleményben azt írják, a jelentősebb vállalást két területen látható: az igazságügyi miniszternek 2025 november végéig új lobbitörvényt kell alkotnia, illetve idén május végéig Rogán Antal közreműködésével meg teremtenie a vagyonnyilatkozatok elektronikusan, digitális formában történő kitöltésének és kezelésének lehetőségét a teljes közszférában.

Az is a tervek között van, hogy az igazságügyi miniszternek ezentúl új szankcionálási mechanizmusra is javaslatot kell tennie. Úgy vélik, ez nem sokat ér a vagyonnyilatkozatok tartalmának bővítése és független ellenőrzési eljárások bevezetése nélkül.

Előkerült vállalásként bizonyos döntéshozatali folyamatok automatizálása a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében, illetve tucatnyi felmérést, képzést ír elő az akcióterv különféle állami intézmények számára. A K-Monitornál úgy látják, nehezen komolyan vehető a túlárazott propagandakampányokért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda számára kiadott feladat, hogy folytasson tájékoztató kampányt a közérdekű bejelentések tételének módjáról, illetve a hálapénz kivezetéséről.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#antikorrupció#nemzeti antikorrupciós stratégia#akcióterv#K-Monitor#reform#feltételességi eljárás#európai unió

Címlapról ajánljuk