Belföld

Kegyelmi botrány: Balog Zoltán az állami rádióban imádkozott

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 9:38

Balog Zoltán egykori miniszter, jelenlegi református püspök Novák Katalin kegyelmi botrányában érintett. Egyre többen követelik a lemondását.

A Telex egyik olvasója vette észre, hogy Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke mondta el a reggeli imát a Kossuth Rádióban. A lap cikke Balog imáját is idézi, de azt meg is lehet hallgatni ezen a linken.

„Hűséges Istenünk, ne engedd elhalni bennünk a vágyat, a reménységet a te békédre, királyságodra, országodra, mely ugyan nincs rajta a világ térképén, mégis valóságosabb hely lehet az életünknek, mint némely közigazgatási egység, utca vagy házszám. Ne engedd kihunyni bennünk a bizonyosságot, hogy te újjáteremted az embert, hogy te elküldöd hozzánk újra és újra Jézus Krisztust, akinek arcán felismerhetjük saját arcunk eredeti vonásait, akiben megláthatjuk magunkat, megláthatjuk életünket úgy, ahogyan te látod.

Köszönjük, hogy várhatunk országodra, mely eljön, királyi uralmadra, mely gátat szab a gonosz munkájának. Köszönjük, hogy várhatunk az új emberre, várhatunk saját megújult életünkre, melyet te nekünk készítettél. Köszönjük, hogy eljön, megérkezhet az a szeretet, mely nem haszonelvűen tekint a másikra, az a békesség, mely a tőled kapott bizonyosságból születik, az a remény, mely nem saját terveink és céljaink beteljesülését várja, hanem az újjáteremtett életet, a jó teremtésre hasonlító világot, az újjászületett embert bennünk és a másikban. Köszönjük, hogy láthatjuk szereteted jeleit már itt és most a hozzád forduló életekben, a minket megvilágosító szavakban, melyek tőled jönnek, és az erőben és az örömben, melyeket tőled kapunk, melyek erőssé, széppé tehetik az életünket. Ámen.”

Balog Zoltán korábban elismerte tévedését és bocsánatot kért az egyháztól, amiért támogatta K. Endre kegyelmét, de az egyház vezetéséről nem mondott le.

A református egyház székházában, kedden tartott közgyűlésen a résztvevők 86 százaléka bizalmat szavazott neki, de az elnökségi tanács határozottan kérte, hogy gondolja át közéleti szerepvállalásait. Időközben kiderült, hogy Fekete Károlyon kívül egy másik püspök is lemondatta volna Balogot, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Balog Zoltán korábban videóüzenetben ismertbe be, hogy támogatta a pedofil igazgatót bűnsegédként támogató K. Endre kegyelmét:

Balog Zoltán videójára reagált reagált az egyik bicskei áldozat is, aki azt javasolta, hogy mondjon le a református zsinat elnöki tisztségéről:

 
Nyitókép: Novák Katalin (egykori) köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#balog zoltán#püspök#református#kegyelem#novák katalin#bicske#gyermekotthon

Címlapról ajánljuk