Belföld

Balog Zoltán: Orbán Viktor megengedte, hogy cselekedjek belátásom szerint

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 9:06

Balog Zoltán szerint  „vannak politikusok, akik a kegyelmi ügy kirobbanása óta nem akarnak vele mutatkozni”, de ha lemondana az egyházkerület vezetéséről, akkor azt mondanák, hogy a reformátusok egy gyáva banda. A Direkt36 derített ki háttérinformációkat arról, milyen elszántan küzd a püspök, hogy megtarthassa pozícióját.

A Direkt36 Telexen megjelent hosszú cikke elemezte Balog Zoltán szerepét az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hazai politikai botrányában, abban, hogy a pedofil gyerekotthon-igazgatónak falazó K. Endre elnöki kegyelmet kapott. 

Az oknyomozó portál információi szerint Orbán Viktor rábízta Balog Zoltánra az ügy kezelését. 

Balog kétségkívül nehéz heteken van túl, de úgy látszik, sikerült stabilizálnia a helyzetét, sikerült elhitetnie, hogy az egész egyház áll támadás alatt.

A cikk feleleveníti, hogy Balog lobbizott Novák Katalinnál, hogy adjon kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akiről kimondta a bíróság, hogy megpróbálta eltussolni a bicskei gyermekotthon történt pedofil bűncselekményeket. A portál nem kevesebb, mint húsz olyan háttéremberrel beszélt, akiknek volt rálátásuk arra, hogyan küzd Balog az egyházban betöltött pozíciójáért. A reformátusok közel sem álltak ki egységesen Balog mellett, sőt többen is nyilvánosan nekimentek a püspöknek.

Mindeközben Balog igyekezett eltűnni a nyilvánosság előtt, az RTL stábját például egy sáros, sötét erdőn át kerülte ki:


A portál szerint a helyzet azóta megváltozott, Balog újra széleskörű támogatást élvez az egyházban. 

A nyomás hatására az egyház vezetése összezárt, már nem támadják olyan nyíltan Balogot, ráadásul a püspök mindenkit megnyugtatott, hogy Orbán Viktorral is sikeresen felvette a kapcsolatot. A Direkt36 megkereste Balogot, de érdemi reakciót nem kaptak, csupán annyi választ kaptak a Zsinat Elnökségétől, hogy „a református egyházban testületek döntenek az egyház álláspontjáról”.

Bár Balog lemondott az egyház zsinati elnöki tisztségéről a kegyelmi botrányt követően (második próbálkozásra), de ő maradt a Dunamelléki Egyházkerületet vezetője. A püspök az elmúlt hetekben minden energiáját arra fordította, hogy bebetonozza ezt a pozícióját, és ezért intenzív kampányba kezdett. Balog az egyházi tisztviselőknek tartott zártkörű beszédében azt mondta, hogy „vannak politikusok, akik a kegyelmi ügy kirobbanása óta nem akarnak vele mutatkozni, ugyanakkor állította, az utóbbi hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral”.

Balog azt állította, hogy Orbán „meghagyja neki, hogy belátása szerint cselekedjen”.

Balog egy másik találkozón azt is elmagyarázta, hogy szerinte miért van nagy nyomás alatt az egyház. „Ha nem én lennék itt, akkor is támadnák az egyházat” – mondta a püspök, aki szerint a mostani helyzetért azok a felelősek, akik „a vihart okozzák”. Balog ezzel vélhetően azokra az egyházi szereplőkre utalt, akik a nyilvánosságban támadták a kegyelmi botrány kirobbanása után, illetve a sajtóra, ami hamar őt helyezte a botrány fókuszába.

Az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni

– indokolta meg röviden, hogy miért nem mondott még le a vezető tisztségéről. A Direkt36 forrása szerint Balog azt is mondta, hogy azért nem mond le az egyházkerület vezetéséről is, mert akkor azt jelezné, hogy „a reformátusok egy gyáva banda, akik nem képesek megvédeni a vezetőiket”.

Mit csinálunk majd, amikor olyan hatalom jön, amely meleg lelkészeket akar felszenteltetni, vagy meleg párokat akar összeadatni a templomokban?

– tette fel a kérdést Balog a zártkörű, egyházi vezetőknek tartott megbeszélésen.

Balog lemondásáról a zsinat áprilisban fog végső döntést hozni, el is fogadhatják azt, de arra is van esély, hogy a pedofil bűnsegédnek kegyelmet kérő püspök a helyén maradhat. „Ha azt mondja a nép, hogy kedves püspök úr, maradjon, akkor lehet, hogy ő ezt elfogadja” – mondta a Direkt36-nak egy református vezetéshez közel álló forrás, aki úgy látja, hogy a jelenlegi közhangulat inkább Balog maradásának kedvez.

Balog Zoltán lemondásával az RTL Híradója behatóan foglalkozott:


Nyitókép: Balog Zoltán beszédet mond a Sárospataki Református Teológiai Akadémia ünnepségén a sárospataki református templomban 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/Vajda János

#Belföld#balog zoltán#egyház#református#püspök#lelkész#lemondás#kegyelmi botrány#bicskei gyermekotthon#református egyház

Címlapról ajánljuk