Belföld

Megszólalt a Sándor-palota arról a hírről, hogy Novák Katalin személyesen találkozott K. Endre feleségével

rtl.hurtl.hu

2024. február 13. 9:27

Tagadták az értesülést, amely szerint Balog Zoltán püspök személyesen szervezte meg a találkozót pártfogoltjának felesége és a K. Endrének később kegyelmet adó Novák Katalin között.

Kedd reggel reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal a 444 értesülésére, miszerint Balog Zoltán református püspök szervezte meg Novák Katalin lemondott köztársasági elnök és a K. Endre felesége közötti találkozót. 

A Sándor-palota az Indexnek küldött közleményében tagadta, hogy a találkozó megtörtént volna. Azt írták, Novák Katalin köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével. „A kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve dönt. 

Ilyenkor jellemzően érkeznek különböző támogató vélemények a köztársasági elnökhöz, melyeket megfontol.

Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ezzel az ügy le van zárva” – zárták a közleményt.

A kérdéses cikk hétfői megjelenése után a miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan is gyorsan reagált, ő hírlapi kacsának minősítette azt az állítást, amely szerint Orbán Viktor felelősségvállalást vár Balog Zoltántól. Balog a lap információi szerint nagy bajban van a kegyelmi botrány miatt, jelentős befolyásvesztéssel kell számolnia, és a püspöksége is veszélyben lehet. A püspök jelen pillanatban is a református egyház vezetőivel tárgyal, keddre pedig részletes nyilatkozatot ígért.

Balog szerepe a kegyelemben

A Direkt36 és a Telex már vasárnap, egy nappal a köztársasági lemondása után arról írt: Balog Zoltán érhette el Novák Katalinnál, hogy kegyelmet a kapjon K. Endre, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese, akit azért ítéltek évekre, mert a pedofil igazgató védelmében kényszerítette hallgatásra az otthon lakóit. A portálok belső információkra hivatkozva azt írták: a volt miniszter Balog bejáratos volt a Sándor-palotába, Novák Katalinnal is bizalmas viszonyban volt. K. Endréhez pedig régi ismertség fűzte, így a források szerint az ő politikai nyomulása állhat a kegyelem mögött.


Balog neve már felmerült bicskei gyermekotthonban történtek kapcsán: ő volt az, aki 2016-ban javaslatot tett a később pedofília miatt elítélt igazgató, V. János állami kitüntetésére. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A K. Endrének adott elnöki kegyelem máris számos vezető székébe került: szombaton lemondott Novák Katalin köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter visszavonult a közélettől, Varga exférje, Magyar Péter pedig állami céges megbízatásait adta vissza, és azóta súlyos állításokat tesz a NER-ről mint a rendszer korábbi résztvevője.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#kegyelmi botrány#k. endre#balog zoltán#sándor-palota#novák katalin#bicskei gyermekotthon#lemondás

Címlapról ajánljuk