Belföld

Vidéki prókátor: Egy dühös és elkeseredett Fidesz-árva robbantotta a kegyelmi botrányt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 22. 20:55

Folytatta Facebookon a történetét a kegyelmi botrányt kirobbantó vidéki ügyvéd, új posztjában arról írt, hogy dühös és elkeseredett Fidesz-árvaként döntött úgy, hogy felhívja a figyelmet a botrányos kegyelmi döntésre.

Mint arról csütörtök reggel az rtl.hu is beszámolt, Facebook-oldalt indított a vidéki ügyvéd, aki a K. Endre kegyelmi ügyét nyilvánosságra hozta. Az ügyvéd kedden a Telexnek nyilatkozott, és elmondta, hogy több sajtóterméknek is elküldte azt a kúriai határozatot, amelyből kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatója által elkövetett pedofil bűncselekményeket eltussolni igyekvő K. Endrének.

Az ügyvéd szerene anonim maradni, ezért sem a teljes nevét, nem a lakhelyét nem tudni. A Telexnek arról beszélt, hogy mindig is érdekelte a közélet és a politika, de egyáltalán nincsenek fideszes kapcsolatai, Varga Judit exférjét, a NER ügyeiről az utóbbi időben nyilvánosan kitálaló Magyar Pétert sem ismeri.

Az ügyvéd a Telexnek azt mondta, hogy még a közvetlen környezetében sem tudják, hogy ő küldte körbe a sajtónak a botrányt kirobbantó kúriai határozatot, de nem zárta ki, hogy az ügy politikatörténeti jelentősége miatt később egy hosszabb írással megjelenik a nyilvánosság előtt. Február 21-én, szerdán Vidéki prókátor néven Facebook-oldalt indított, és „Hogyan és miért robbantottam ki a kegyelmi botrányt?” címmel elkezdte megírni a történtek hátterét.

Szerdai posztjában arról írt, hogy miképp robbantotta ki a botrányt, új, csütörtökön közzétett posztjában pedig azt osztotta meg facebookos közönségével (csaknem tízezer kedvelő és 14 ezer követő), hogy miért.

Vidéki prókátor volt fideszesnek, Fidesz-árvának nevezte magát:

Bizony, az a rossz hírem van a fideszes nagyurak számára, hogy ezt a kegyelmi botrányt a nemzeti jobboldali politikai közösség egy régi tagja, egy dühös és elkeseredett »Fidesz-árva«, egy egykori Fidesz-tag robbantotta ki, aki előbb volt jobboldali és konzervatív, mint Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, vagy Rogán Antal, és talán előbb lett a Fidesz tagja, mint Novák Katalin. De Győzikénél egész biztosan.

Szövegéből kiderült, hogy amint életkora lehetővé tette, belépett a Magyar Demokrata Fórumba, és számára a mai napig Antall József jelenti a mércét nemzet- és hazaszeretetben, elv- és értékhűségben, konzervativizmusban és a politika mesterségében is. Azt is elárulta magáról, hogy jogi témájú publikációi mellett számos politikai tárgyú írása, tanulmánya jelent már meg jobboldali lapokban, kiadványokban.

Később ő is Orbán Viktor híve lett, fiatal, tehetséges politikusnak, a nemzeti oldal nagy reményű vezérének tartotta. Az első Orbán-kormányzat  2002-es veresége után lépett be a Fideszbe, mert valamit tenni akart. Nagyon örült a Fidesz-KDNP 2010-es győzelmének és nagy reményeket fűzött Orbán Viktor újbóli, ráadásul ezúttal koalíciós kényszer nélküli hatalomra kerüléséhez, noha „a baljós, sötét fellegek azonban helyi szinten már ekkor is jól láthatók voltak”:

2010-re ugyanis nem csak megjelentek közöttünk azok a jellemtelen és gátlástalan hiénák, akik 15-20 évvel a rendszerváltozás után, a zsákmány szagát megérezve úgy fedezték fel magukban hirtelen a keresztényt, a vallásost és a jobboldalit, mint annak idején a kommunisták a reformert meg a szociáldemokratát, hanem teljesen átvették az irányítást és a gátlástalan egyéniségüket felhasználva visszataszítóan erőszakos módon kezdtek el mindent leuralni és behálózni.

A Vidéki prókátor szerint 2010-re a Fideszt leuralták a gazdasági haszonért politizálók: „Jöttek a nagypofájú vállalkozók, a gátlástalan szerencselovagok, a sunyi kis ügyeskedők, akik amolyan üzleti befektetésnek tekintették a politikát, a fideszezést, mégpedig a szó legszorosabb értelmében, mivel a kampányukba a saját pénzüket is hajlandók voltak beletolni. Ezt el is várták tőlük. Ezek a figurák alkotják ma is a NER ocsmány, mindent átszövő feudális vidéki struktúrájának a személyi állományát.”

Amikor ez nyilvánvalóvá vált számára, akkor kilépett:

2010-re megértettem, hogy a magamfajta, elvi alapon politizáló „doktrínereknek” nem lesz helyük a Fideszben. Igazam lett.

Posztjában ezután összefoglalja, hogy miképp látott hozzá Orbán Viktor leépíteni a jogállamot, megszüntetni a demokratikus politikai berendezkedést, az összes fontos alkotményos posztra pártkádereket helyezve, akik saját hatalmát semmiben nem korlátozzák:

Ma Orbánnak van Országgyűlése, köztársasági elnöke, Alkotmánybírósága, Számvevőszéke, médiahatósága, választási bizottsága, ombudsmanja, legfőbb ügyésze. Az alkotmányos intézmények egységbe tömörült, masszív konglomerátumot alkotnak, melynek tetején ő trónol amolyan korona nélküli királyként. Orbán – ízlelgessük csak a szavakat – »magyarázatot kérhet« a köztársasági elnöktől és – a szent közvélemény-kutatási adatok beérkezését követően – egyedül dönthet arról, hogy le kell-e mondania. Nem is próbálják tagadni, hogy döntéseiket nem az erkölcs és az elvek, hanem kizárólag a közvéleménykutatási adatok vezérlik.

Az ügyvéd szerint Magyarország már régen nem jog-, hanem pártállam, ahol nem a hatalommegosztás, hanem az államhatalom egységének elve érvényesül. Szerinte egyetlen egy alkotmányos intézmény maradt, amely a kormánytól még jelentős részben függetlenül működik: a bíróságok. „Éppen ezért kell megbízható pártkádert tartani a legfőbb ügyészi funkcióban, hogy – a törvény előtti egyenlőség elvét lábbal tiporva – az ügyészi vádmonopólium intézményével visszaélve el lehessen kerülni a hatalom számára veszélyesnek tűnő büntetőügyek bírói szakba kerülését” – bírálta Polt Pétert.

A jogász úgy véli, hogy a magyar társadalom a kádárizmus korabeli szintre süllyedt vissza: 

A politika, a közélet és a társadalom mára nagyon mély morális válságba jutott. Az egzisztenciális következmények miatti fortélyos félelem tudatos és sunyi kialakításával a rendszerváltást követően a polgárosodás útján épphogy csak nagy nehezen elinduló magyar társadalmat tudatosan visszalökték a kádári állapotába, újra uralkodóvá váltak a kádári kispolgár olyan magatartásformái és viselkedési reflexei, mint a közélettől, a politikától való tartózkodás, a »ne szólj szám, nem fáj fejem«, a »megvan a véleményem, de megtartom magamnak«, vagy éppen a »kapcsolati tőke« mindenhatósága.

Mindennek következménye, hogy a magyar társadalom ma ugyanúgy elfogadja a korrupciót és ugyanúgy immunis a közvagyon ellen elkövetett bűnölre, mint a Kádár-rendszer idején.

Újra a bűzlő kádári posványban élünk, csak most éppen Orbánnak hívják az aktuális Kádárt.

Rámutatott arra is, hogy Orbán politikai propagandája a lehető leprimitívebb és legvulgárisabb üzeneteivel tudatosan a társadalom legkevésbé művelt, legkevésbé iskolázott és legkevésbé polgárosodott rétegeit célozza: „Teljesen mindegy nekik, kik szavaznak rájuk, a lényeg, hogy elegen legyenek, és ennek eléréséhez minden eszközt megengedettnek tartanak. A tudatos hazugságokat is. A gyűlöletkeltést is. A lejáratókampányokat és a karaktergyilkosságokat is. Miközben persze kioktatják a világot kereszténységből.”

Szerinte Orbán és a társadalom viszonya a bántalmazó kapcsolatban élők viszonyához hasonló: „A bántalmazók célja mindig olyan alá-fölérendeltségen alapuló pszichés viszony kialakítása, melyben a bántalmazott tudomásul veszi, hogy bántalmazzák és azt el is fogadja, beletörődik, sőt, egy idő után normálisnak tekinti. Orbán éppen úgy tudatosan nem titokban tette hazánkat az EU legkorruptabb országává, mint ahogy a kocsmából naponta részegen hazatérő férj sem titokban veri meg a feleségét, miközben üvöltve vacsorát követel tőle. Ez a bántalmazáshoz való szoktatás része, sőt lényege.”

Szerinte Orbán azzal, hogy családjának és a baráti körének tagjait tette közpénzből milliárdossá, bántalmazóként azt üzente a társadalomnak, hogy „igen, én ezt teszem veled, mert megtehetem és te el fogod viselni, mert nem tehetsz mást.”

Az ügyvéd azt állítja, hogy ha Orbán tényleg erős magyar tőkésosztályt szeretett volna teremteni a nemzeti érdeket szem előtt tartva, akkor  azt megtehette volna úgy is, hogy a tehetséges és ambiciózus vállalkozókat, valamint a külföldön is versenyképes, magas szellemi hozzáadott-értékű, innovatív termékeket és szolgáltatásokat előállítani képes vállalkozásokat támogatja minden lehetséges eszközzel:

Ebben az esetben ma nem olyan »kapitalistáink« lennének, akik csak a cementhez, az aszfalthoz, a betonhoz, meg a szálloda-üzemeltetéshez értenek és harmincnégy évvel a rendszerváltás után nem az lenne a magyar gazdaság jövőképe, fő kitörési iránya, hogy immár nem csak a nyugat, hanem a kelet bűzlő, rákkeltő összeszerelő-üzeme és hulladéklerakata is leszünk.

Az ügyvéd mindezek után azzal zárta posztját, hogy Orbán Viktor előbb-utóbb bűnhődni fog mindezekért.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#kegyelmi botrány#vidéki prókátor#orbán viktor#NER#fidesz

Címlapról ajánljuk