Belföld

Több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni Magyarországra a hiányzó jogi szabályozás miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 8:14

Nagyberuházások csúszhatnak.

Az idegenrendészeti törvény decemberi módosítása alapján január 1. és február 29. között nem lehet tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtani Magyarországon. A korábban leadott kérelmek elbírálása is szünetel. Emiatt több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni az országba, írja a 444. 

Mivel a december 31. előtt benyújtott kérelmek elbírálása is szünetel, azoknak is várniuk kell márciusig, akik még tavaly kezdeményezték a folyamatot, írja a portál.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz (OIF) a 444-nek azt írta:

23 602 ilyen kérelem van jelenleg a nyilvántartásukban.

Az ügyintézési szünet miatt az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő ipari nagyberuházások alternatív módszerekhez folyamodnak. A 444-nek több forrás is arról beszélt, hogy az egyik ilyen módszer a C típusú, üzleti vízum alkalmazása. Az ilyen vízummal érkezők szinte mindig vezetői munkakörben dolgozó emberek, de a munkaerőhiánnyal küzdő cégek már munkásokat ezzel a vízummal.

Egy másik módszerrel más schengeni országokból lehet munkaerőt áthozni. A harmadik országból származó vendégmunkást egy másik tagállamba, például Csehországba hozzák be, majd ideiglenes munkavégzésre átirányítják Magyarországra. Ekkor hiába dolgozik a munkás nálunk, egyes adókat és járulékokat – például a tb-t – továbbra is Csehországban fizet, írja a lap.

Frissítés: A cikk megjelenése után az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közölte: a Nem felel meg a valóságnak, hogy a vendégmunkások 2024. február 29-ig biztosan nem nyújthatnak be kérelmet. Az átmeneti szabályozása szerint nemzeti érdekből, Magyarország gazdasági, nemzetpolitikai, tudományos, kulturális és sport érdekeire figyelemmel kivételt lehet tenni. Így Magyarország gazdasági érdekei is megalapozhatják a nemzeti érdekből kiállított tartózkodási engedély megadását.

A Btátv. 67. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter nemzeti érdekből tartózkodási engedélyt adhat annak a harmadik országbeli állampolgárnak is, akinek célja, hogy a foglalkoztatásra irányuló jogviszonya alapján, ellenérték fejében, más részére, illetve irányítása alatt tényleges munkát végezzen. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#vendégmunkás#magyarország#bejutás#határ#nagyberuházás#idegenrendészet

Címlapról ajánljuk