Belföld

Az Állami Számvevőszék nem tud arról, hogy a Fidesz ingyen használná a hatvanpusztai majorságot

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 9:10

Korábban felmerült, hogy Orbán Viktor kormányfő munkamegbeszéléseket is tart a milliárdokat érő birtokon. 

Egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint Orbán Viktor miniszterelnök már nemcsak hosszú hétvégéket tölt a családjával a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon, de rendszeresen ott fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, valamint üzletembereket – írta korábban a VSquare

Az ügyben azóta megszólalt Havasi Bertalan, a kormányfő sajtósa is, aki határozottan fake news-nak minősítette az információt. (Korábban is felmerült, hogy a miniszterelnök dolgozik is Hatvanpusztán, nemcsak látogatóban jár ott.)

Az rtl.hu megkereste az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy megtudjuk, vizsgálták-e az esetet, és ha igen, akkor minősülhet-e ez tiltott párttámogatásnak.  

Az ÁSZ válaszában azt közölte, hogy a pártok gazdálkodását a törvény szerint kétévente, valamint a választási kampányokat követően egy éven belül ellenőrzi. Tavaly a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt gazdálkodásának ellenőrzése volt időszerű, azaz a kormánypártokat éppen vizsgálták. (Az erről szóló jelentések mindegyike elérhető az Állami Számvevőszék honlapján.) 

A kérdésében megjelölt tárgyban sem az ellenőrzések során, sem azóta nem került az Állami Számvevőszék birtokába olyan adat és információ, amely arra utalna, hogy a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség mint párt ingyenesen használná az adott ingatlant

– közölte a szervezet. 

(Kérdésünk konkrétan Orbán Viktorra is vonatkozott, azonban erre az ÁSZ nem tért ki, feltehetően azért, mert a szervezet csak a pártokat ellenőrzi.)

A Demokratikus Koalíció az ügyben korábban vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett, de az ellenőrzés megindítását a kormánypárti többség leszavazta. A parlamenti szakbizottság szerint ugyanis a beadvány „feltételezéseken alapul”, valamint „a sajtóinformációkra épülő állítás nem lehet alapja vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”. 

A Felcsúttól nem messze található ingatlanegyüttes rekonstrukciója becslések szerint 11,5 milliárd forintba kerülhetett, bejegyzett tulajdonosa pedig Orbán Győző, a miniszterelnök apja. Orbán Viktor vagyonnyilatkozatáról itt olvashat bővebben.

A majorságról többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Nyitókép: Hadházy Ákos Facebook-oldala

#Belföld#orbán viktor#orbán győző#hatvanpuszta#majorság#birtok#állami számvevőszék

Címlapról ajánljuk