Belföld

Április 13-án tartanák az ellenzéki előválasztást – ha lesz rá igény

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. január 31. 4:56

Több billegőnek tartott fővárosi kerületben is felmérést készített a ZRI Závecz Research, és nem meglepő módon az az eredmény született, hogy ezeken a helyeken összefogás nélkül szinte esélytelen az ellenzék a júniusi önkormányzati választáson – tudta meg az rtl.hu. Belváros-Lipótvárosban például Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, de Kovács Alex Gábort 27 százalék, Juhász Pétert 11 százalék, míg Kerpel-Fronius Gábort 9 százalék támogatja, vagyis az ellenzék akár nyerhetne is, ha meg tudna állapodni egy közös jelöltben. Az előválasztás megrendezésére több helyen felkérték a Magyar György-féle Civil Választási Bizottságot, de az még korántsem biztos, hogy az érintett körzetekben végül valóban a szavazók dönthetnek a közös jelöltekről. A szervezet mindenesetre már ki is nézett egy időpontot az előválasztás időpontjára: április 13-át.  

„Az ellenzéki jelöltek együttműködése megadná az esélyt arra, hogy a billegő kerületekben is nyerjen a kormánykritikus oldal Budapesten” – mondta az rtl.hu-nak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research vezetője.

Információink szerint a közvélemény-kutató cég Budafokon, az V. kerületben (Belváros-Lipótváros) és Zuglóban is felmérte, hogyan állnak az ismertté vált polgármester-jelöltek. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a szorosnak számító körzetekben (Budafokon és az V. kerületben) stabilan vezet a jelenlegi fideszes polgármester, azonban az ellenzéki jelöltek összesített támogatottsága valamivel magasabb.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a rengeteg konfliktus miatt nem adható össze automatikusan az ellenzéki politikusok tábora. A közös indulás tehát nem jelentene garanciát a győzelemre, az viszont egyértelmű, hogy ezekben a körzetekben biztosan veszít a kormánykritikus oldal, ha egyszerre több ellenzéki jelölt is indul” – fogalmazott Závecz Tibor. Szerinte a pártoknak figyelembe kellene venniük azt a pszichológiai tényezőt is, amely szerint a választók szívesebben szavaznak olyan politikai erőre, ahol nincs széthúzás.

A felmérések közül az V. kerületre vonatkozó adatokat osztották meg részletesen az rtl.hu-val. A kutatás azt mutatja, hogy a regnáló fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter 37 százalékon áll, míg Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője (DK, MSZP, LMP támogatottsággal) 27 százalékon, a kétfarkús Juhász Péter 11 százalékon, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor pedig 9 százalékon. Forgatókönyveket egyelőre nem kutattak, azaz azt nem tudni, hogy az ellenzéki politikusok közül ki hogyan szerepelne közös jelöltként a kormánypárti indulóval szemben.

Ha a következő polgármester-jelöltek indulnak az V. kerületben, akkor ön melyikükre szavazna?


Forrás: ZRI Závecz Research – A felmérés január 18. és 22. között készült az V. kerület felnőtt népességét reprezentáló 600 fős mintán, telefonos módszerrel. (A tervek szerint további kerületeket is mérnek majd.)

Budapesten azonban nem csak az V. kerületben kell szoros küzdelemre számítani: kemény harc várható például Budafokon, a VIII. kerületben, az I. kerületben, valamint még akár a XII. és a XX. kerületekben is. A közös jelöltekről viszont egyelőre több helyen sem tud megállapodni a balliberális oldal két legnagyobb szereplője, a Demokratikus Koalíció és a Momentum, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy már figyelemreméltó táborral bír a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. (Ráadásul az MSZP-nek helyben beágyazott polgármesterei is vannak Budapesten, ők pedig ragaszkodnak ahhoz az elvhez, hogy aki legutóbb győzni tudott, most is kapja meg az esélyt az indulásra.)

Az előválasztástól ugyanakkor ódzkodnak a legutóbbi összefogásban résztvevő pártok, és lényegében mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több helyen anélkül tudjanak dönteni a közös jelöltről. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatja az előválasztást, de a logójukat nem tüntetnék fel más pártokkal közösen, ha pedig Kovács Gergely nyerne például a XII. kerületben egy előválasztáson, akkor csak MKKP-s színekben indulna.

A Telex cikke szerint ráadásul technikai problémák is adódtak, a korábbi lebonyolító, az aHang nevű szervezet ugyanis jelezte: szerintük már kevés idő volna az előválasztás megszervezésére, ráadásul több (adatvédelmi) hatósági vizsgálat is érte őket a legutóbbi lebonyolítás miatt.

A szervező szerepre azóta felkérték a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságot, amely korábban a IX. kerületben és a főpolgármester-választás előtt is rendezett előválasztást. 

Több politikustól és jelölőszervezettől is érkezett hozzánk megkeresés a helyi előválasztás megtartására 

– mondta az rtl.hu-nak Magyar György, aki szerint a bizottság tagszervezetei megfelelő tapasztalattal és képességekkel rendelkeznek a lebonyolításhoz.

„Ezúttal nem kell 3200 településen szavazósátrat telepíteni, elég lesz csak néhány helyen. Nekünk megvannak az emberi és technikai erőforrásaink, így készek vagyunk lebonyolítani az előválasztást ott, ahol arra igény mutatkozik, valamint ahol a jelölő szervezetek részéről konstruktív a hozzáállás” – fogalmazott.  

Állítása szerint eddig az V. kerületi ellenzéki jelöltek mutatták az egyik legnagyobb hajlandóságot arra, hogy létrejöjjön az előválasztás, de több más fővárosi körzetből is érkezett hozzájuk hivatalos felkérés. (A belváros mellett például Zuglóból és a XII. kerületből.) Magyar György azt mondta, hogy az előválasztás szabályai a 2019-es feltételekhez hasonlítanának a leginkább, azaz a sátrakon kívül lenne lehetőség online voksolásra is, de ehhez valószínűleg előzetes regisztrációra is szükség lesz. 

A voksolás időpontjára április 13-át javasolják, azaz a közös jelöltek személyéről egy héttel a hivatalos kampány kezdete előtt döntenének. 

Ennek Magyar György szerint egyebek mellett az lenne az előnye, hogy nem lenne idő lejárató kampányt indítani a győztesek ellen.

Az ellenzéki pártok korábbi hivatalos nyilatkozataik alapján bizonyos helyeken többé-kevésbé nyitottak az előválasztásra, de elképzelhető, hogy a gyakorlat mást mutat majd. A végleges döntés még nem született meg, azaz az is előfordulhat, hogy végül sehol sem tartanak előválasztást. (Zuglóban például nem mindegyik jelölt támogatja az előválasztást, de az is lehet, hogy valahol a jelöltek a lebonyolítási szabályokban nem tudnak majd megállapodni.)

A Demokratikus Koalíció ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt közölte, hogy az ellenzéki tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, ezek lezárultáig pedig türelmet kérnek. Ennek megfelelően nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy van-e olyan szervezet, amelyet elfogadnának szervezőként az aHang helyett. A Momentum nem reagált a megkeresésünkre.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#előválasztás#budapest#demokratikus koalíció#momentum#mszp#lmp#magyar kétfarkú kutya párt#magyar györgy#Civil Választási Bizottság#Závecz Tibor#felmérés#önkormányzati választás#ma#politika

Címlapról ajánljuk