Belföld

A magyarok több mint fele már nem akar kormányváltást

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 13:08

Bár a Fidesznek gazdasági nehézségekkel kellett szembenéznie, az ellenzék nem tudott profitálni ebből – jelzi a Medián felmérése.

A HVG által közölt januári Medián-elemzés alapján a kormányváltást támogatók többsége szeptemberhez képest januárra csökkent, 52 százalékról 48 százalékra. Ugyanakkor a kormánypártok népszerűsége nőtt, míg az ellenzéki pártok támogatottsága csökkent, mindezek mellett a bizonytalanok száma is emelkedett.

A Fidesz–KDNP támogatottsága januárban 32 százalék volt a teljes lakosságban, azaz enyhén javult az előző hónaphoz képest, de még mindig elmaradt a tavaly februári 35 százalékos csúcstól. A második legnépszerűbb párt továbbra is a DK, de támogatottsága januárra 6 százalékra csökkent a tavalyi 9-7 százalékról. Az összes ellenzéki párt támogatottsága kisebb-nagyobb mértékben csökkent, kivéve a Jobbikot, amely 4 százalékon stagnált.

A Medián felmérése szerint a választásra jogosult szavazók körében a Fidesz–KDNP továbbra is dominál, 53 százalékos támogatottsággal. A második helyen a DK áll 11 százalékkal, majd a Mi Hazánk 8 százalékkal következik. A párt nélküliek aránya nőtt, 27 százalékról 36 százalékra tavaly februárhoz képest.

A közvélemény-kutatás szerint az EU-tagságot a teljes szavazókorú lakosság 83 százaléka támogatja. A Medián előrejelzése szerint a júniusi EP-választásokon a Fidesz 14 mandátumot, a Mi Hazánk 2 mandátumot, a DK 4 mandátumot, a Momentum 1 mandátumot szerezhet.

A cikk kiemeli, hogy bár a Fidesznek gazdasági nehézségekkel és szavazóvesztéssel kellett szembenéznie, az ellenzék nem tudott jelentős mértékben profitálni ebből, és több párt önálló indulása esetén a júniusi választáson elveheti egymástól a támogatást.

Nyitókép: Marc Atkins / Getty Images

#Belföld#kormányváltás#Medián#közvéleménykutatás#fidesz#NER#dk#mi hazánk#jobbik#ellenzék

Címlapról ajánljuk