Belföld

A belügy szerint semmilyen gondot nem okoz a bérnővéri rendszer megszüntetése

rtl.hurtl.hu

2024. január 11. 7:01

Ennek ellenére vannak küszködő osztályok.

A Népszava cikke szerint a Belügyminisztérium néhány órán belül két közleményben is igyekezett azt sugallni, hogy csak a rosszindulatú források szerint okoz súlyos ellátási gondot a szakdolgozókat szolgáltató munkaerőkölcsönzők kiűzése a kórházakból.

A lap emlékeztet, hogy januártól több olyan jogszabály lépett életbe az egészségügyben, amely szűkítette a foglalkoztatást, köztük volt az is, amely megtiltja, hogy a kórházak munkaerő-közvetítéssel, kölcsönzéssel alkalmazzanak szakdolgozókat.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke december elmondta, hogy amennyiben január elsejétől valóban kivezetik a bérnővéri rendszert, országszerte gondban lesznek a kórházak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet január 6-án bejelentette, hogy 20 egészségügyi intézmény osztályai részlegesen leállnak. Az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter, szerdán értekezletet tartott a budai kórházak vezetőivel, ahol ismertette Belügyminisztérium álláspontját.

Az optimista közlemény szerint az eddig bérnővéreként dolgozó szakemberek mostantól az egészségügyi szolgálati jogviszony keretein belül folytathatják munkájukat, állítólag „megszüntetve ezzel a kizsákmányolás lehetőségét”.

A Népszava arra volt kíváncsi, hogy miért nem sikerült eddig az érintetteket átcsábítani az állami státuszokba, és hogy összesen mennyi bérnővérek által vállalt munkaóra hiányzik a bezárt oszályokról.

Az mindenesetre látszik, hogy azok az intézmények, akik nem tudták pótolni a bérnővéreket, most csak korlátozottan tudják ellátni a betegeket. A lap azt is megkérdezte a belügytől, hogy információik szerint az érintettek átlépnek-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyba a bérnővéri státuszból, de erre egyértelmű választ nem kaptak.

Az üggyel korábban az RTL Híradó is foglalkozott. „Ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni” – komoly nehézséget okoz a kórházakban, hogy január 1-től nem alkalmaznak bérnővéreket, erről számoltunk be nemrég.


Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#bérnővér#rendszer#belügyminisztérium#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk