Belföld

Hadházy: az uniós pénzből osztogatott iskolai laptopok legalább egy része használt

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 13:11

A független országgyűlési képviselő egy szülői levél alapján arra jutott, hogy használt laptopokat is kiosztottak uniós pénzből az iskolákban.

„Meglehetősen gyenge, de legalább erősen túlárazott” – jellemezte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán azokat laptopokat, amelyeket uniós támogatásból osztanak szét a tanulók és pedagógusok között.

Mint arról beszámoltunk, novemberben és decemberben újabb 140 ezer oktatási célú, személyes használatú, illetve intézményi használatú laptophoz jutottak hozzá a 7. és a 10. évfolyamos diákok és iskolák országszerte az Európai Unió támogatásával. Hadházy hétfőn arról számolt be a közösségi oldalán, hogy amióta elkezdett foglalkozni az üggyel, rengetegen keresték meg a tapasztalataikkal, panaszaikkal.

Egy budapesti gimnazista szüleitől kapott információk alapján már az is kijelenthető, hogy az újként kiadott, a Klebelsberg Központ leltári matricájával ellátott gépek legalább egy része használt

– állítja posztjában a képviselő.

Majd idézett egy levelet, amit egy szülőtől kapott, aki több mappát is talált a kiosztott laptop kezdőképernyőjén, amikor elindították, sőt még a számítógép korábbi gazdája is beazonosítható volt. A mappákban találtak „családi fotókat, munkahelyi felmondást, kriptovalutás elszámolásokat, munkahelyi referenciafotókat”, de az előző felhasználó neve, bankszámlaszáma, anyjának neve, lakcímkártyája és személyi igazolványa is benne volt.

„A leírtak alapján még örülhetnek a gimnazista szülei, hogy nem felnőtt tartalmakat találtak a gépen…” – viccelődött Hadházy. Hozzátette, véleménye szerint egyre erősebb a gyanú, hogy a kiosztott laptopok legalább egy részét korábban már használták.


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#uniós pénz#hadházy ákos#használt tárgyak#laptop#iskola#gimnázium

Címlapról ajánljuk