Belföld

„Ez kudarc” – nem sikerült bevasalni a kormányon a Budapestnek járó milliárdokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 25. 15:58

A Fővárosi Önkormányzat egyetlen támogatási- vagy hitelfelvételi kérelmét sem teljesítette idén a kormány – közölte az RTL Híradóval Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ráadásul indoklás nélkül jött az elutasítás, egyetlen tételnél lehet csak szó technikai okokról. Budapest emiatt 1,5 milliárd forint plusz kamatteherrel számol.

A teljes riportot az esti RTL Híradóban láthatják, amelyet 18 órától itt, az rtl.hu-n is élőben követhetnek.

  • Rezsitámogatás, 
  • 6 milliárd forint a Lánchíd felújítására, 
  • megelőlegezett 11 milliárd forint az új trolibuszokra 
  • és kormányzati engedély egy 16,6 milliárd forint fejlesztési hitelre 

– többek között ezeket a bevételeket várta volna a Fővárosi Önkormányzat idén a kormánytól. Az összegeket azonban nem sikerült bevasalni. Nem kaptak rezsitámogatást, hitelkérelmüket indoklás nélkül elutasították, a Lánchíd restaurációjára fordított összeg sem érkezett meg, noha a beruházás már befejeződött.

Ez az év végére kudarc

– jelentette ki Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hétfőn az RTL Híradónak. 

Így lényegében hitelből finanszírozták a tömegközlekedést. Az utolsó negyedévben közel 50 milliárd forint szükséges ennek működtetéséhez, amit banki finanszírozással, 2024 első negyedévében fognak kifizetni kamatkiadások mellett. 

A főváros nagyságrendileg 1,5 milliárd forint kamatteherrel számol. 

December végére az új trolibuszokhoz szükséges 10-11 milliárd forint sem érkezett meg, de Kiss Ambrus azt reméli, itt csak technikai okokról van szó, és januárban megérkezik. Ezt is Budapestnek kellett kifizetnie.

A főpolgármester-helyettes úgy értékelt: a kormány nem akarja kifizetni a Budapestnek járó pénzeket, de ettől még az önkormányzat nem mondott le arról, hogy az államtól bevasalja ezeket. 

A főváros perben áll a kormánnyal, mert vitatják a szolidaritási adó 25 milliárd forintnyi részét:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#politika#budapest#kormány#pénz#támogatás#kifizetés#lánchíd#trolibusz#hitel#Kiss Ambrus#főpolgármester-helyettes

Címlapról ajánljuk