Belföld

Karácsony 12 fokban – késett két lakó a gázszerelésről, az MVM januárig nem kapcsolja vissza a fűtést az egész házban

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 20. 14:27

A budapesti Diószegi Sámuel utcában található épület lakói durva meglepetést kaptak karácsonyra a gázszerelőktől.

Már több mint két hete nincs fűtés egy lakóépületben a VIII. kerületi Diószegi Sámuel utcában gázszivárgás miatt. És úgy tűnik, hogy a probléma megoldása után sem lesz: az MVM munkatársai ugyanis nem kapcsolták vissza a gázt, miután két lakó elkésett az ellenőrzés időpontjáról, tudatta az rtl.hu-val az épület egyik lakója.

Az MVM munkatársai csak januárra tudtak új időpontot adni, így a nagyjából 20 lakásos épületben hideg lesz az egész ünnepi időszak. „Nagyon rossz a hangulat, elkeseredett” – mondta a lakó. 

Sokan el tudtak költözni, de néhányan maradtunk. Elektromos hősugárzókat használunk, de 15 foknál melegebbet nem lehet elérni.

A történet december 5-én kezdődött, amikor gázszivárgás miatt hívták ki az MVM-et: ők a katasztrófavédelem segítségével elzárták a gázt az épületben. December 8-án lakógyűlést tartottak az itt élők, és a javításra elfogadták egy MVM által akkreditált kivitelező 3,5 millió forintos ajánlatát. Ennek kifizetését az önkormányzat támogatja.

Ezen a héten már úgy tűnt, hogy 15 nap után véget érhet a jéghideg, gázmentes kálvária. Múlt pénteken a kivitelező leszerelte a gázórákat az épületben, a szivárgást pedig most kedden javították ki. Így érkeztünk el a szerdához: az MVM munkatársai ismét meglátogatták a lakóépületet, hogy átnézzék a nagyjából húsz lakást. Azonban kettőbe – köztük egy önkormányzati tulajdonúba – nem tudtak bejutni, mivel nem voltak otthon a lakók.

Az rtl.hu itt élő forrása azt mesélte: „A hiányzó lakók úton voltak, ezt a szerelőkkel is tudatták. Azonban az MVM emberei nem várták meg őket, tovább álltak anélkül, hogy visszakapcsolták volna a gázt”. Mielőtt elmentek volna, azonban közölték: az MVM szolgáltatásai nem lesznek elérhetőek a karácsonyi időszakban, így legkorábban január 3-án lehet gáz a lakásban.

Így nagyjából 12-15 fokos hőmérsékletben kényszerülnek karácsonyozni a lakók – már azok, akik nem tudnak elköltözni erre az időszakra.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az MVM-et, hogy erősítsék meg az események sorozatát. Azt is megkérdeztük tőlük, hogy szabályosan jártak-e el munkatársaik, akik úgy döntöttek, hogy két késő lakó miatt gáz nélkül hagynak egy egész lakóépületet a karácsonyi időszakra. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

FRISSÍTÉS:

Megkereséséünkre az MVM a következőket válaszolta: „Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk a kivitelezővel és a közös képviselővel egyeztetett újabb időpontban a holnapi napon (december 22-én) 8:00 órakor ismételten megkísérli a műszaki-biztonsági ellenőrzést, és annak sikeressége esetén a rendszer üzembe helyezését annak érdekében, hogy a lakóépületben mielőbb újra biztosított legyen a (földgáz)szolgáltatás.

Társaságunk szabályszerűen járt el, amikor szakembereink december 20-án a jelzett címen – előre egyeztetett időpontban – megjelentek a csatlakozóvezeték-javítás műszaki-biztonsági ellenőrzésének elvégzése céljából. Mivel azonban a csatlakozóvezetéket nem tudták teljes nyomvonalában megtekinteni, mert nem tudtak bejutni minden lakásba az egyéb feladatok elvégzése után 20 perc várakozást követően sem, így az ellenőrzés sikertelen eredménnyel zárult, és nem volt lehetséges a földgázszolgáltatás visszakapcsolása. Szakembereink megvizsgálták a felhasználási helyek visszakapcsolásának lehetőségét, amelynek során megállapították, hogy két felhasználási hely esetében a gázmérő telephelyünkre szállítása szükséges szerződés felmondása miatt”.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images / Google Maps

#Belföld#gáz#hideg#karácsony#viii. kerület#mvm#gázszerelő#szivárgás

Címlapról ajánljuk