Belföld

Index: drámai változás jöhet a budapesti közlekedésben, a HÉV-re sem lesz jó a Budapest-bérlet

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 20:17

A portál kormányzati forrásai szerint nem hosszabbítják meg azt a szerződést, ami alapján eddig a MÁV és a Volán járatain is lehetett utazni a főváros határain belül.

Az Index kormányzati forrásokból származó értesülése szerint 2024. március elsejét követően már nem lehet majd Budapest-bérlettel utazni a MÁV és a Volán járatain, a vonatokon és a sárga buszokon a főváros határain belül, mert nem hosszabbítják meg az erre vonatkozó, 2023. december 31-én lejáró szerződést. Aki azután is vonatra vagy akár HÉV-re szállna Budapesten belül, annak helyközi jegyet, vármegye- vagy országbérletet kell váltania a cikk szerint.

A portál emlékeztet, hogy az agglomerációs feladatok megosztásáról, a fővárosi és elővárosi vasúti és autóbuszos szolgáltatásokról 2016 októberében jött létre megállapodás az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jogelődje, valamint a fővárosi önkormányzat közt. Úgy tudják, hogy a tárca álláspontja szerint Budapest mintegy kétmilliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az önkormányzat nem fogadta el az ÉKM ajánlatát, a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

Az Index információja szerint „haladéktalanul felülvizsgálják” azt a 12 milliárd forintot is, amit a költségvetési törvény értelmében kötelezően ellátandó helyi közösségi közlekedési feladat támogatása jogcímén kap a főváros. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#máv#volán#budapest#bkk#bérlet

Címlapról ajánljuk