Belföld

Hét éve szenved a pszichiátrián egy huszonéves lány, gyakran az ágyhoz kötözik

rtl.hurtl.hu

2023. december 19. 10:26

A telefonját elvették, és nem engedik ki a szabad levegőre, így semmilyen kapcsolata nincs a külvilággal.

Jó eséllyel az idei karácsonyt is ágyhoz kötözve tölti majd a fiatal lány, aki már hetedik éve él egy pszichiátriai osztályon – közölte az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány. 

Az egyesület szerint szinte semmilyen emberi jog nem illeti meg a mentális egészségügyben azt, akit veszélyesnek ítélnek önmagára vagy a környezetére. Ezt az esetet ugyanakkor már az ombudsman sem nézte tétlenül, az alapjogi biztos nemrég adott ki jelentést az ügy visszásságairól.

A fogyatékossággal élő lány szinte egész életében állami gondozásban vagy nevelőszülőknél élt. Magatartászavarai miatt nem töltött sok időt egy helyen; sem a nevelőszülők, sem az ellátórendszer nem találta meg vele a közös hangot, jó néhány intézményben kezelték, élt gyermekotthonban is, nagykorúvá válása után viszont már ott sem fogadták többé. 

2016-ban végül egy Pest megyei kórház pszichiátriai osztályán kötött ki, ahol ma is fekszik: egy négyágyas, üvegfalú szobában. A szinte folyamatos ágyhoz kötözést azzal indokolják, hogy a lány azon nyomban megpróbál kárt tenni magában, amint lehetőséget kap rá. 

Mivel a telefonját elvették, és nem engedik ki a szabad levegőre, semmilyen kapcsolata nincs a külvilággal.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány az eset kapcsán beadvánnyal fordult az Alapvető Jogok Biztosához. A nemrég zárult ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy a közel hét éve – kvázi életvitelszerűen – a kórház pszichiátriai osztályán tartott, fogyatékossággal élő lány ellátása számos módon idéz elő visszásságot: 

  • a minden embert egyenlő mértékben megillető emberi méltóság jogában, 
  • a személyes szabadsághoz való jogban, 
  • az egyenlő bánásmód követelményében 
  • és a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének állami kötelezettségében is. 
  • Az ellátás nem felel meg a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményből (CRPD) eredeztethető nemzetközi kötelezettségeknek sem.

Az ombudsman a fentiek miatt felkérte a belügyminisztert, hogy biztosítsa és támogassa egy munkacsoport felállítását és működését, amely garantálja a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény érvényre jutását a mentális egészségügyi ellátásban.

Októberben az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy kártalanítás jár az alaptalanul pszichiátriára zárt embereknek, az Országgyűlés pedig mulasztást követett el azzal, hogy eddig nem rendezte törvényben a kérdést.

Milyen szervezet Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért?

A szervezetet 1969-ben alapította az intézményesített pszichológia ellen küzdő, magyar származású New York-i pszichológus Thomas Szász és a Szcientológiai Egyház. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezetet többen radikális pszichológia-ellenességgel vádolják.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Belföld#pszichiátria#emberi jogok#ombudsman

Címlapról ajánljuk