Belföld

„Hát, pfff…” – Orbán Viktor elárulta, szerinte mikor lett Ursula von der Leyen Soros embere

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2023. december 5. 10:25

Orbán Viktor miniszterelnök a 444-nek adott váratlanul interjút.

Ahogyan arról az rtl.hu is többször beszámolt, elárasztották az országot az új állami plakátok, amelyeken Soros György fia, és az Európai Bizottság konzervatív, kereszténydemokrata elnöke látható ezzel a szöveggel:

Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek.

A 444 újságírója a Vigadónál várta Orbán Viktort, aki első körben csak nem válaszolt a kérdésekre, aztán némiképp váratlanul, a miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan engedélyezett két percet a közpénzből fizetett kormányfővel.

A kérdések apropóját az új kormányzati plakátok jelentették, azon belül is az, hogy 2019-ben Orbán Viktor még egészen mást gondolt a most már Soros emberének tartott von der Leyenről. Így beszélt róla Tusványoson:

Soros György jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk, megakadályoztuk, hogy ideológiai gerillákat helyezzenek a fontos európai intézmények élére és a Bizottság élére is egy gyakorlatias megközelítésű, hétgyermekes családanyát sikerült megválasztani.

A hétgyermekes von der Leyen kegyvesztéséről az alábbi párbeszéd zajlott le a 444 újságírója Czinkóczi Sándor és Orbán Viktor között.

Czinkóczi Sándor: 2019-ben arról beszélt Tusványoson, hogy Ursula von der Leyen nem Soros embere és ezért választották meg a Bizottság élére. Most pedig megy ez a plakátkampány az utcákon, ami ezt sugallja. Mi változott közben? Vagy ön tévedett?

Orbán Viktor: Hát Soros-ember lett.

Hogy, melyik ponton vette ezt észre?

Hát, pfff… Hogy egyetlen eseményhez köthető ez? 

Nem, az ilyesmi az mindig folyamat. Tehát az ember, amikor föladja a korábbi álláspontját, az nem egyik napról a másikra történik. Belecsúszik. A bürokráciában különösképpen így van.

És 2019-ben ez nem volt gyanús, hogy rossz emberismerő lenne?

2019-ben nekünk egy nagyon jó mérőszalagunk volt, és azzal a mérőszalaggal mérve Ursula elnökasszony, aki fizikailag nem egy óriás, de mégis óriásnak tűnt, mert a mérőszalagot Junckernek hívták (Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság korábbi jobboldali elnöke – a szerk.).

Jean-Claude Juncker búcsú-sajtótájékoztatójáról, és a politikus emlékezetes pillanatiról az RTL Híradó készített összeállítást négy éve, amit az alábbi videóban nézhet meg.


Mindig csalódni szokott a bizottsági elnökökben, ilyenkor elbizonytalanodik abban, hogy helyünk van-e az Európai Unióban?

Hát nem az elnökök miatt vagyunk ott, hanem a magyar emberek miatt. De most már engedjen.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a Pesti Vigadó Dísztermében 2023. december 4-én – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#ursula von der leyen#soros györgy#vigadó#444

Címlapról ajánljuk