Belföld

Elkordonoztak egy melegeket ábrázoló képsorozatot a Néprajzi Múzeumban

rtl.hurtl.hu

2023. november 12. 19:11

Homoszexuálisok hétköznapjait bemutató 1967-ben készült képeket nem nézhetnek meg 18 éven aluliak a Néprajzi Múzeumban.

Cenzúrázták a Néprajzi Múzeumban Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit – írja a Népszava.

Az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításon – talán a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből tanulva – elkülönítették az alkotóművész korai műveit bemutató részét. Azon a részen egy tábla figyelmezteti a látogatót, hogy „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, a fekete szalaggal elválasztott részt pedig külön teremőr felügyeli.

A homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták, 1967-ben, akkor a Realidade magazinban nem jelenhetett meg több kép.

A Néprajzi Múzeumbanegyetlen fotót állítottak ki, a többi kép kis kivetítőn pörög. Andujar 1967-es fotóriportja egyébként még a World Press Photo támadott képeinél is visszafogottabbak.

A fotók elkülönítése mögött az állhat, hogy a hétfőn Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, ahol a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás néhány fényképen az LMBTQ-közösséghez tartozók voltak láthatók. Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa jelezte a tárcavezetőnek, hogy szerinte mindez sérti a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt.

A bejelentés után Csák János, kulturális és innovációs miniszter úgy döntött, hogy 18 év alattiak nem nézhetik meg a kiállítást, azonban miután a múzeumnak nincs joga ahhoz, hogy igazoltassa a látogatókat, a gyakorlatban semmilyen követkeménye nem lett Dúró Dóra akciójának, azaz a gyerekek továbbra is bejutottak az épületbe.

Utána rúgta ki L. Simont Csák János.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#néprajzi múzeum#cenzúra#kiállítás#claudia andujar

Címlapról ajánljuk