Belföld

Magyar újságírók és aktivisták után kémkedett egy izraeli cég a LinkedInen keresztül

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 6:50

A megszerzett adatokat lejárató kampányokhoz használták fel.

A 2022-es választások előtt a LinkedInen keresztül próbált kémkedni magyar újságírók és aktivisták után a Black Cube izraeli magánhírszerző cég – írta a Reuters.

Mona Damian, a közösségi oldal egyik szakértője azt mondta, hogy a Black Cube álprofilok hálózatát hozta létre, majd hamis álláshirdetéseket adtak fel, hogy kapcsolatba lépjenek célpontjaikkal.

„Ezt követően a célpontok egy részével a platformon kívül is zajlottak videobeszélgetések, és ezekből a beszélgetésekből készült klipeket használták fel ahhoz a lejárató kampányhoz, amelyet a magyarországi civil szervezetek ellen indítottak” – mondta a szakértő a Cyberwarcon konferencián Arlingtonban. 

Damian elmondta, hogy a Black Cube által működtetett hamis LinkedIn-profilokat már megszüntették, és a Black Cube LinkedIn vállalati oldalát is eltávolították „a visszaélések nagy mennyisége és a szolgáltatási feltételeink egyértelmű megsértése miatt”.

A Reuters megkereste a magyar kormányt is, de nem kaptak választ a kérdéseikre. Nem felelt nekik a LinkedIn sem, hogy hány profilt kellett emiatt törölni. 

A Reuters szerint a Black Cube művelete 2020-ban kezdődött, és legalább 12 olyan aktivistát és újságírót vett célba, akik kritikát fogalmaztak meg Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban. A titokban felvett beszélgetéseiket később a kormánypárti médiában tették közzé a 2022-es országgyűlési választások előtt. A rejtett kamerás kampány célpontja volt például az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya is.

A Black Cube-ot egyébként már a 2018-as választásokba való beavatkozással is vádolták. 

Nyitókép: Getty Images

 

 

#Belföld#kémkedés#Black Cube#izrael#újságírás#aktivista#média#LinkedIn

Címlapról ajánljuk