Belföld

Kiderült, mennyit baleseteznek a tűzoltók, mentők, rendőrök

rtl.hurtl.hu

2023. november 10. 6:47

Meglepő adatok kerültek nyilvánosságra.

A Népszava kérte ki azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy a különböző szervek mennyit karamboloztak szolgálat közben. Az apropó az volt, hogy nemrég sebességkorlátozást vezettek be a mentőszolgálatnál.

Az adatokból kiolvasható, hogy a mentők 12-szer több kilométert tettek meg, mint a tűzoltók, de még így is másfélszer több baleset történt a tűzoltókkal

– írja a lap.

Ez azért érdekes, mert október óta a megkülönböztető jelzést használó járművek közül egyedül a mentőknek kell levenni a gázról a lábukat. Az utasítás szerint még a súlyosan sérült betegekkel is csak 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. A hivatalos indoklás szerint erre azért van szükség, mert túl sok a mentőbaleset.

Más szerveknél még több a baleset

  • Az OMSZ 1026 mentője évente mintegy 50 millió kilométer tesz meg, ezek a kocsik 2021-ben 90 alkalommal voltak érintettek közúti balesetben, tavaly pedig 74-ben. Tehát egy év alatt nem nőtt, hanem csökkent a balesetek száma.
  • Mi a helyzet a rendőrségnél? Október végén a rendőrségnek 8291 autója volt úton, 2021-ben 2840 alkalommal törtek össze autók, 2022-ben pedig 2418 káreseményt regisztráltak. 
  • A katasztrófavédelemnek 775 készenléti járműve van, 2021-ben 89 alkalommal baleseteztek, 2022-ben pedig 102 ilyen eset volt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#mentő#tűzoltó#rendőr#karambol

Címlapról ajánljuk