Belföld

Transzparensekkel tüntettek a Corvinuson a kirúgott tanár mellett

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 11:32

 „MOLitikailag megbízhatatlan?” – állt az egyik táblán.

Ádám Zoltán, a Corvinus vizsgabotrányát feltáró, majd ezt követően elbocsátott oktató visszahelyezéséért tüntetett maroknyi oktató, diák és szimpatizáns az egyetemen kedden, az intézmény szenátusnak ülése előtt, írja a Mérce.

Mint arról beszámoltunk, azonnali hatállyal elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le (a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát) az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

A Mérce azt írja, a demonstrálók transzparensekkel várták az ülésterem előtt a szenátus tagjait, amelyeken többek között „Ne romboljátok az egyetem hírnevét!”, a „Megajánlott ötöst a gazdagoknak!”, illetve a „MOLitikailag megbízhatatlan?” feliratok szerepeltek.

Ádám Zoltán a múlt héten a Híradónak nyilatkozva azt mondta, mondvacsinált okkal távolították el az egyetemről. „Ez megfélemlítés, maga a terror” – fogalmazott:


A szenátusi ülésen történtekről az egyetem honlapja is részletesen beszámol. Eszerint a tanácskozás második részében napirendre vették Toronyai Gábor ügyben tett előterjesztését.

Szabó Lajos rektor elmondta, hogy azért kapott egy diák vizsgáztatásának ügye indokolatlan figyelmet a sajtóban, mert Ádám Zoltán MOL-részvényesi nyomásgyakorlással keretezte az amúgy hétköznapi eseményt. „Azt is látni kell, hogy az egyetemen sajnos sok szabályoktól eltérő gyakorlat van, amelyekből szintén etikai ügyeket lehetne kreálni” – jelentette ki a rektor.

Ádám Zoltán együttműködési kötelezettségének megszegése kapcsán Szabó Lajos elmondta, ez rendkívül súlyos vétség, a döntés szerinte arányos és jogszerű volt. Ádám Zoltán, bár az akadémiai szabadság védelmezőjeként lépett fel, valójában a saját érdekét, a rivaldafényt kereste, kollégákat hurcolt meg, azok személyiségi jogainak megsértésével, az ügyben nem érintett hallgatók látták kárát a sejtetéseknek. Szerinte megfélemlítésnek, terrorként értelmezni egy elbocsátást félrevezető interpretáció.

Nyitókép: RTL

#Belföld#corvinus#ádám zoltán#kirúg#rektor

Címlapról ajánljuk