Belföld

Budaházy Györgyöt és a hozzá hasonlókat segíti a kormány új törvénymódosítása

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 5:47

Nem először lehet Budaházy hálás a kormánynak.

Budaházy György is jól járhat egy friss törvénymódosító javaslattal, a jogszabály-változtatás ugyanis a hasonló cipőben járóknak kedvezően számítaná a közügyektől eltiltás idejét. Egy ilyen pozitív fordulatra éppen Budaházy utalt korábban, írja a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, április végén, a pápalátogatás alkalmából Novák Katalin megkegyelmezett a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek. Budaházyt és társait azzal vádolták, hogy 2007 és 2009 között Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat követtek el az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodánál és a politikusok otthonainál, de a vádpontok között szerepelt egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is. Onnan pénzt akartak szerezni. Az ügynek 18 vádlottja volt, valamennyiüket elítélte a bíróság, Budaházy György első fokon 17 évet kapott, ezt a Fővárosi Ítélőtábla 2023. március 9-i ítéletében jelentősen, hat évre enyhítette.

A hvg.hu most az írja: az Országgyűlés elé nemrég benyújtott büntetőjogi törvényeket módosító 86 oldalas jogszabálycsomagban rejtette el a kormány a Büntető törvénykönyv mindössze egymondatos módosító javaslatát. 

Ezt akár nevezhetnénk Lex Budaházynak is, mivel, ha az Országgyűlés – a ma, kedden kezdődő általános vitát követően – ebben a formában fogadja majd el a változtatást, az komoly könnyítést jelentene például a hazai szélsőjobb ikonjának – írja a portál.

Emlékeztetnek rá: a Budaházyt érintő tavaszi államfői kegyelem a mellékbüntetésként kiszabott közügyektől eltiltást nem törölte el.  

„A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el” – áll a friss módosításában. 

Mint írják, a módosítás Budaházynak kedvez, hiszen kimondja, hogy a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás idejébe beszámít, vagyis 5 évet nyer, ennyivel előbb gyakorolhatja ilyen jogait, és alapíthat akár civil szervezetet, pártot, indíthat politikai karriert. 

Nyitókép: Facebook

#Belföld#budaházy györgy#lex#terror#vád#hunnia-per#novák katalin

Címlapról ajánljuk