Belföld

Budaházy György szerint Orbán Viktor is revíziót akar Trianon után

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 7:00

Úgy vélte, a teljes revízióban reménykedni értelmetlen, de néhány falu visszaszerezhető. 

A Léleképítő előadás-sorozat Szekszárd jobboldali-konzervatív köreit szólítja meg már 23 éve, ennek a közösségnek volt a vendége hétfő este Budaházy György nemzeti-radikális politikus – írta az eseményről tudósító Népszava.

A rendezvényt eredetileg egy gimnáziumban tartották volna, de többen tiltakoztak amiatt, hogy egy terrorizmusért elítélt tartson ott előadást. Így végül az önkormányzat művelődési központjába került át az esemény. (A helyi ellenzék ez ellen is tiltakozott, de  Gyurkovics János alpolgármester nem hívta össze időben a testületet, így az előadást megtarthatta Budaházy György.)

Budaházyt a Hunnia-per elsőrendű vádlottjaként – mint felbujtót – a bíróság első fokon 17, másodfokon 6 év börtönre ítélte terrorista bűncselekményekért. Az indoklás szerint a Hunnia-csoporthoz kötődő személyek 2007 és 2009 között Molotov-koktéllal támadtak több szocialista és liberális politikus ingatlanjára, valamint meleg szórakozóhelyekre, illetve súlyosan bántalmazták Csintalan Sándort, az MSZP-be nemrég visszatért politikust, műsorvezetőt. Idén márciusban a köztársasági elnök végrehajtási kegyelemben részesítette Budaházyt és több társát.

Előadásában egyebek mellett azt mondta:

  • ártatlannak tartja magát a terrorizmus vádjában, szerinte hiába kaptak ő és társai kegyelmet nem győzött az igazság, csak a hatalom letolta magáról az ellenük elkövetett igazságtalanság terhét. 
  • Szerinte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után kirobbant 2006-os felkelésben a rendőrök kegyetlenül elbántak a tüntetőkkel, ezért a demonstrálók közül sokan azt gondolták, hogy ha ez büntetlenül megtörténhet, akkor ők is viselkedhetnek felelőtlenül. 
  • A kirótt 27 milliós bűnügyi költség alól nem kapott felmentést. A szimpatizánsok összeadtak neki 9 milliót, Budaházy bízik abban, hogy – kérelme hatására – elengedik ezt is.
  • Szerinte teljes revízióról álmodni értelmetlen, de arra lát esélyt, hogy az elvesztett terület egy része, talán csak néhány falu visszakerül Magyarországhoz. Úgy vélte, Orbán Viktor is ezt akarja, még ha nyíltan nem is szól róla.

Nyitókép: Kovács Attila/MTI

#Belföld#budaházy györgy#orbán viktor#novák katalin#kegyelem#trianon

Címlapról ajánljuk