Belföld

Ihatatlan, mosásra is alkalmatlan a víz Szigetváron, tüntetnek a lakosok

rtl.hurtl.hu

2023. november 3. 12:14

A tüntetés szervezői úgy látják, hogy az ivóvízprobléma rendezéséhez erőt kell mutatniuk.

Az ihatatlan víz miatt tiltakoznak a szigetváriak. A demonstrálók pénteken a tervek szerint átadják petíciójukat a Nemzeti Vízművek képviselőjének „a Szigetvár nyugati részén több mint 14 hónapja ihatatlan, mosásra, főzésre és tisztálkodásra alkalmatlan, ivóvízként szolgáltatott víz miatt” – írta az Index.

A szigetvári tüntetés szervezői úgy látják, hogy az ivóvízprobléma rendezéséhez erőt kell mutatniuk, amihez széles összefogásra van szükség, ezért mindenkit várnak a „békés, higgadt, de határozott kiállású tüntetésre” a Baranya-Víz Zrt. épülete elé. A tüntetés Facebook-eseményére eddig 114-en jeleztek vissza.

November 8-án a Szigetvár Társaság lakossági fórumot is tart az ügyben, ezt megelőzően az érintettek egy kérdőív segítségével oszthatják meg tapasztalataikat az ivóvíz minőségéről.

A lap idézi Vass Péter, Szigetvár polgármesterének október 26-i nyilatkozatát, miszerint az Építési és Közlekedési Minisztérium kiadta azt a határozatot, amelyben iparági szakemberek megtalálták a szakmai megoldást a jelenleg fennálló ivóvízminőségi problémák kezelésére. 

A Magyar Építők oldalán közzétett cikk szerint a polgármesteri nyilatkozat részletezi, a kivitelező hetekkel korábban el is kezdte a mérnökök által meghatározott feladatok kivitelezését.

Októberben az RTL Híradó mutatta be, hogy kólaszínű, lárvákkal teli víz folyik a csapokból Berettyóújfaluban. Szeghalmon is panaszkodnak a csapvízre, Monostorpályiban pedig fél évig kannákban hordják haza a vizet, mert a teljes vezetékrendszert korszerűsítik, annyira leromlott a vízminőség. A víziközmű szövetség átfogó fejlesztést sürget:


Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Getty Images

#Belföld#szigetvár#ivóvíz#tüntetés

Címlapról ajánljuk