Belföld

Honvédelmi tárca: a magyar katonákat nem érte közvetlen támadás Dél-Libanonban

rtl.hurtl.hu

2023. november 1. 20:37

A Honvédség szerint, ha a magyar békefenntartókat azonnal hazahozzák Libanonból, ha szükséges.

Az izraeli konfliktus miatt a dél-libanoni ENSZ-misszióban szolgáló magyar katonákat nem érte közvetlen támadás. A helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkedünk hazahozatalukról – közölte a Honvédelmi Minisztérium az ATV-vel.

Október 23-án írt arról az Irish Mirror, hogy a magyar katonák is bunkerekbe menekültek vasárnap Libanon déli részén, az izraeli légicsapások elől. A lap információi szerint 338 ír katona volt kénytelen óvóhelyekre menekülni, a velük együtt szolgáló magyar, valamint lengyel és máltai katonákkal együtt.

Az izraeli határ közelében 13 magyar katona szolgál az ír katonákkal együtt. Az ír hadsereg szóvivője a lapnak megerősítette, hogy békefenntartók helyi idő szerint délután egy órakor mentek le a megerősítette bunkerekbe, ahonnan fél ötkor jöttek elő. Hozzátette, hogy senki sem sérült meg.

Az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban 16 magyar katona teljesít szolgálatot az At-Tiri melletti, valamint az izraeli határ menti bázison egy többnemzetiségű ír–lengyel zászlóalj részeként. Az első váltás szeptemberben tért haza Magyarországra. 

Nyitókép: Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Belföld#honvédség#libanon#izrael#légicsapás#ensz

Címlapról ajánljuk