Belföld

Paks II.: csernobili katasztrófával riogat a Siemens-vezér

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 14:14

Joe Käser, a német Siemens Energy felügyelőbizottsági elnöke, a Paks II. egyik fő kivitelezője azt mondta: ha kiesnek a projektből, jönnek a kínaiak, márpedig „Paks sokkal közelebb van Németországhoz, mint annak idején Csernobil volt”.

Ha a Roszatom nem tudná megépíteni a Paks II-t az irányítástechnika német blokkolása miatt, akkor a magyarországi nukleáris létesítmény alternatívája az lenne, ha a kínaiak lépnének be és szállítanák az atomerőmű vezérlését, ez az erőmű pedig sokkal közelebb van Németországhoz, mint annak idején Csernobil volt – mondta Joe Käser, a német Siemens Energy felügyelőbizottsági elnöke a helyi sajtónak.

A Portfolio cikke szerint Käser azután lebegtette be a nukleáris fenyegetést, hogy a magyar kormány delegációja Kínába utazott, és több energetikai tárgyalást is lebonyolított a kínai kormányzati és energetikai vezetéssel. De a lap szerint nemcsak a befektetők, hanem a Paks II. jövője szempontjából is rendkívül fontos dolgokat árult el, miután a 

szélerőművi nehézségek miatt a német államtól kért mentőövet a Siemens Energy.

Felidézte a magyar állam által indítandó kártérítési pert, amelyre a felügyelőbizottsági elnök szerint azért kerülhet sor, mert bár 2019-ben megkötött érvényes szerződése van a Siemens Energynek a Roszatommal, hogy szállítsa le Paks II. irányítástechnikai rendszerét, a német kormány zöldpárti vezetése nem adja ki az exportengedélyt. A per pedig szinte korlátlan összegű kártérítésre kötelezheti a nehéz helyzetben lévő céget.

A nehézségek miatt az Orbán-kormány az elmúlt hónapokban azzal próbálkozott, hogy a francia Framatome szerepe nőjön meg a projektben, ám a német-francia együttműködés sorsa egyelőre bizonytalan, „hiszen az kettős felhasználású technológiának minősül, így az oroszellenes szankciók tükrében is vizsgálni kell.”

Vannak olyan nem kormányzati szervezetek, amelyek azt követelik, hogy a vezetőségünk ne tartsa be ezeket az érvényes szerződéseket, és akkor esetleg egy uniós állam szinte korlátlan összegekre perelheti be

– utalt Käser a Greenpeace nemrégiben kiadott jelentésére, amely szerint technológiai és tudástranszferek nélkül a Roaszatom számos új projektje leállna, többek közt a Paks II. is.

Az orosz fővállalkozó, a Roszatom nemrégiben bejelentette, hogy elkezdték a Paks II kivitelezését. Az atomerőmű építési munkálataival az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#paksi atomerőmű#paks 2#csernobil#Siemens#kína

Címlapról ajánljuk