Belföld

A budapesti fiatalok fele kizártnak tartja, hogy valaha is saját lakása lesz

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 16:38

Az OTP és az Otpotthon.hu közös felmérése szerint a budapesti fiatalok fele nem lát esélyt arra, hogy hogy valaha is képes lesz saját ingatlanhoz jutni.

 

A fővárosi fiatalok 49 százaléka nem hisz abban, hogy valaha is képes lesz saját ingatlanhoz jutni – derül ki az OTP és az Otpotthon.hu közös felméréséből, amelyet a 444.hu ismertetett.

A megyeszékhelyen lakó fiatalok fel ugyanilyen kilátástalannak látja helyzetét, a kisebb városokban a válaszadók 47 százaléka, falvakban 44 százalék tart ettől. A felmérés szerint 

abban, hogy 35 éves koruk előtt saját lakáshoz jussanak, mindössze a budapestiek 14 százaléka reménykedik.

Tény, más településeken ennél azért bizakodóbbak a fiatalok: a falusiak 24, a megyeszékhelyeken élők 22 százaléka számít arra, hogy 35 éves koráig saját lakása lesz, a kisebb városokban pedig tízből kilencen vélekednek így. Lipták Zsuzsa, az Otpotthon.hu ügyvezetője szerint nem várható, hogy az új CSOK jelentősen megbolygatja majd az ingatlanpiacot, és komoly árfelhajtó hatása sem lesz.

Mint arról beszámoltunk, a szerda esti Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter a városokban és az 5 ezer lakosúnál nagyobb falvakban 2024-től elérhető CSOK Plusz feltételeit, amelynek a részletszabályait november közepére ígérte. Ez a támogatás lép ezeken a településeken a 2023. december 31-ig igényelhető jelenlegi CSOK helyébe.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint harmadával alacsonyabb törlesztőt jelent a kamattámogatott kölcsön a piaci lakáshitelekhez képest. Januártól 50 millió forintot is kedvezményesen vehetnek fel a 3 gyereket vállaló házaspárok, amiből 20 milliós tartozást engedhet el az állam, egy ilyen hitelhez viszont legalább nettó félmilliós jövedelmet kell igazolnia egy családnak. Elemzők szerint a megszűnő CSOK-hoz képest kétharmadával csökken azok száma, akik élhetnek majd a kedvezményes hitel lehetőségével.


Nyitókép: RTL

#Belföld#budapesti#fiatalok#felmérés#otp#saját lakás#ingatlan

Címlapról ajánljuk