Belföld

A belügy szerint nem lesz fűtéskorlátozás télen az iskolákban, a fenntartó mindeközben azt közölte az intézményekkel, hogy spórolni kell a fűtéssel

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 7:15

A belügy szerint nem kell spórolni a fűtéssel, az erre vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van.

A Népszava információi szerint a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól (KK) energiatakarékossági intézkedések bevezetésére, ami azért érdekes, mert a belügyminisztérium álláspontja szerint idén nem kell spórolni a fűtéssel, egészen pontosan azt közölték, hogy nem lesznek fűtéskorlátozások.

A takarékoskodásra vonatkozó rendelet még mindig hatályban van, eszerint az állami általános iskolákban legalább 20 Celsius-foknak kell lennie, a középiskolákban viszont nem lehet 18 Celsius-foknál melegebbre fűteni.

A lap rákérdezett arra, hogy miért van ellentmondás a Klebersberg és a belügy közlése között, válaszul azt írták nekik, hogy 

a tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától.

A Népszavához ezzel szemben egy levél is eljutott, amit a Szegedi Szakképzési Centrum küldött ki szeptember végén az irányítása alatt álló iskoláknak, hogy „továbbra is szükséges a szigorú energiatakarékossági intézkedések meghozatala és betartása, amelyek minden tanulóra, alkalmazottra kötelezőek.”

A lap szerint a levélben 17 pontban sorolták fel, mire kell kiemelt figyelmet fordítani. Ezek közé tartoznak a következő pontok:

  • a használaton kívüli helyiségek fogyasztóinak lekapcsolása – például a világítás –,
  • rövid, de „intenzív” szellőztetések,
  • továbbá a használt helyiségekben a fűtési időszakban a belső hőmérséklet maximum 20 Celsius-fokon tartása.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#oktatás#belügyminisztérium#fenntartó#iskola#fűtés

Címlapról ajánljuk