Belföld

2019 óta több mint tízezer diplomata-útlevelet osztott szét a kormány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 13. 12:26

2010 és 2019 között 16 952 diplomata-útlevelet állítottak ki a külföldre utazó fontos embereknek, azaz az elmúlt négy évben nagyot nőtt a diplomáciai mentességet kérők és kapók száma.

A Népszava 2019-ben írt arról, hogy 2010 óta (azaz 9 év alatt) 16 952 diplomata-útlevelet adott ki kormányhoz közeli magánszemélyeknek a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A Szabad Európa most közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz, azt tudakolva, hogy 2019 és 2023 között hány diplomata-útlevelet állítottak ki.

A minisztérium nyilvántartása szerint az elmúlt négy évben 10 219 darab diplomata-útlevelet adtak ki, azaz évente majdnem kétszer annyit, mint a 2019 előtti években. Az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta tehát több mint 27 ezer ilyen diplomáciai mentességet biztosító útiokmány „került forgalomba”.

Az amerikai nagykövetség korábban jelezte amiatti aggályait a magyar kormánynak, hogy rengeteg olyan, diplomata-útlevéllel rendelkező személy kér díjmentes vízumot Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz, nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat. Szeptemberben erre hivatkozva nem engedték be az Egyesült Államokba Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét, aki a kormány képviseletében, nagykövetként utazott volna az USA-ba, és az utat is a Külügyminisztérium fizette volna – mondta az RTL Híradónak Szöllősi György:


A Szabad Európa több diplomáciai forrából úgy értesült, hogy az USA néhány esetben előre szólt a külügyminisztériumnak, ha valaki nem felelt meg az adott vízumkategóriának, és még fel is ajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában. A magyar kormány azonban nem élt a változtatás lehetőségével, így elutasító határozat született, mint Szöllősi György esetében is, aki 2017-ben kapott diplomata-útlevelet.

Az USA törvényei szerint a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik. Szöllősi azt mondta, azzal, hogy az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot, megaláztatás érte Magyarországot.

Nyitókép: Wikimedia Commons

 

#Belföld#diplomata#diplomata-útlevél#szöllősi györgy#egyesült államok#magyarország#diplomácia

Címlapról ajánljuk