Belföld

A Magyarországra gyalogló afgán fiú, az édesapjának üzenő Vastag Csaba és exkluzív felvételek Presser Gábor Aréna-koncertjéről

rtl.hurtl.hu

2023. október 7. 17:34

Elsöprő magyar siker: a héten Nobel-díjas lett Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Káosz volt a Keletiben, miután a Budapestről érkező nemzetközi vonatokat levágták a nyugat-európai hálózatról. Nagy Ervin szerint ha máshogy nem megy, közvetlenül kell támogatni Ivány Gáborék munkáját, a kormány pedig nem tervezi korlátozni a készpénz használatát. Mit gondol Lukács László Tóth Gabiról és a Carson Comáról, és milyen volt, amikor Keleti Éva az RTL hírműsorainak arcát fotózta? Ezek a hét videói. 

Magyar világsikerek

Két magyar kutató is Nobel-díjas lett a héten: hétfőn Karikó Katalin, kedden Krausz Ferenc kapta meg a legmagasabb nemzetközi tudományos elismerést.

Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal orvosi Nobel-díjat kapott a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikeréhez nélkülözhetetlen, mRNS alapú vakcinák működési elvének kidolgozásáért. Az Amerikában élő magyar kutató egykori egyetemén, Szegeden a mostani diákok élőben izgulták végig a bejelentést. Mutatjuk, mit üzent nekik:


Karikó Katalin az RTL-nek adott interjúban elárulta, most egy gyógyíthatatlan betegségre koncentrál a kutatásaiban.


Krausz Ferenc fizikus két társával lézertechnológiai kutatásáért kapott Nobel-díjat. Kiderült: az elismeréssel járó pénzjutalmat Krausz rászoruló kárpátaljai és menekült ukrán gyerekeknek adja. Éppen tanárokat toboroznak, hogy korrepetálni tudják a háború miatt nehéz helyzetbe került gyerekeket. 


Krausz az RTL-nek adott interjúban arról is beszélt, hogyan lehet a lézert a rákdiagnosztikában használni. Itt lehet megnézni, milyen áttörés érdemelte ki a fizikai Nobel-díjat:

Nincs pénz

Elszállt a költségvetés, jelentősen megemelte a tervezett hiányt a kormány – számolt be a héten az RTL Híradó. Számítások szerint 900 milliárd forinttal több pénzre lesz szüksége az államnak, amit főleg hitelből teremthet elő. A kormány az ukrajnai háborút, az ellenzék a kormány hibás gazdaságpolitikáját okolja a nehéz helyzetért. 


Összeszólalkozott az iparkamara és a jegybank a héten. Parragh László többe között azzal bírálta az MNB-t, hogy nem ismerték fel időben az inflációt – szerinte azért, mert nem értenek hozzá. A jegybank viszont úgy gondolja: Parragh László az, aki az alapvető gazdasági összefüggéseket sem érti, és még szövegértési problémái is vannak.


Elfogyott az emberek pénze – ez látszik egy a héten megjelent reprezentatív felmérés adataiból. A magyarok 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is gondot jelent, további 28 százalék pedig már csak azt veszi meg, amit muszáj. 

A Híradó riportjában bemutattuk Kökény István történetét is, aki betegségei miatt nem tud dolgozni, így van hónap, amikor 20 ezer forintból kell kijönniük a lányával. A férfi azt mondta:

Nem nagyon jut gyógyszerre, és inkább fáj, fáj, de nem bírom megvenni, inkább azt nézem, hogy a lány egyen.


És inkább készpénz vagy bankkártya? A kormány nem árulta el, mi az álláspontja a kártyás fizetésekkel kapcsolatban. Noha a legtöbb visszaélést készpénzzel követik el, adót csalni is könnyebb vele, a kormány mégsem akarja korlátozni a használatát. A Híradó riportjából az is kiderül, Szijjártó Péter és Gulyás Gergely mivel szokott fizetni. 


„Ha másként nem megy, akkor közvetlenül kell támogatni Iványi Gáborék munkáját” – mondta Nagy Ervin színész a Magyar Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek javára szervezett szolidaritási napon. Iványi Gábor szervezetétől a napokban újabb 70 millió forintot vont el az adóhatóság. 


Jelentősen módosult az ajánlás a csecsemők hozzátáplálásáról – erről beszélt Dr. Póta György gyermekorvos a héten a Reggeliben. A mostani ajánlás szerint már egészen kicsi korban érdemes adni a kisgyermeknek allergéneket. További részletek a videóban!

Vonatkáosz

Csaknem egy órával hosszabb az út, kétszer kell átszállniuk a Szombathely–Csorna–Budapest távon vonattal utazóknak, tehát összesen hatszor kell le- és felszállniuk. A szakaszokon felújításokat végeznek, még hetekig. Megnéztük, mit szólnak mindehhez az utasok.


Nagy káosszal köszöntött be a hétfő reggel a Keleti pályaudvaron: sok Németországba tartó utas nem tudta, át kell-e szállnia Bécsben. Múlt héten ugyanis úgy döntött az osztrák vasúttársaság, hogy a késések miatt levágja a Budapestről érkező nemzetközi vonatokat a nyugat-európai hálózatról. 


Megrázó

Tíz év börtönt is kaphat a volt állami vezető, akinek munkahelyi laptopján gyerekekről készült pornográf tartalmakat találtak. A volt tisztségviselőt még szeptember közepén tartóztatták le. Az ügy részleteit a Híradó dolgozta fel:


Tragédia Velencében: a mélybe zuhant egy felüljáróról egy turistabusz, amiben 21-en meghaltak, és többen megsérültek. Kollégái tapasztalt sofőrnek ismerték a buszvezetőt, szerintük rosszul lett, ezért történt a baleset.


Felkavaró eset történt a Pest megyei Tápiószőlősön: anya és fia brutálisan megvert egy idős, beteg asszonyt, mert azt hitték, lopott a kertjükből. Még a haját is levágták, majd bezárták a házba, és elmenekültek. Az asszonynak végül az ablakon át sikerült kijutnia.


Nyilatkozott a Híradónak az artista, aki 8 méteres magasságból kizuhant a halálkerékből egy hódmezővásárhelyi cirkuszi előadáson. A 25 éves El Salvador-i Raul Alexander azt mondta: elvesztette az eszméletét, és nem kapott levegőt, amikor a talajba fúródott. Még most is fájlalja a vállát, a lábát és a bordáit.


Az olvasók kedvencei

Rengetegen kattintottak arra a Fókusz-riportra, amelyben bemutattuk Obaidullah Shinwarit, azt az afgán fiút, aki fél év gyaloglás után érkezett meg Magyarországra. Itt találta meg „második anyukáját”, és itt szeretett bele Ady Endre verseibe.


Fergeteges Aréna-koncertet adott nemrég Presser Gábor, a színfalak mögött csak a Fókusz forgathatott. Ötven éve mutatták be az ikonikus zenész Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalét, és májusban töltötte be a 75. életévét. Ő azonban nem szereti az évfordulós ünnepléseket, se az életműkoncert kifejezést, ezért a Még egy koncert címet adta az eseménynek. 


Presser Gábor forgószínpadon énekelt. „Boldog vagyok” – mondta az RTL-nek a szenzációs koncert után.


Falusi Mariann elérzékenyülve nyilatkozott a Fókusznak, miután Presser Gáborral közös előadásával megszorongatta a közönség szívét a Papp László Arénában. „Ilyenkor bőgni kell a végén” – mondta az énekesnő.


Csak az rtl.hu-n

És vajon mit gondol Lukács László Tóth Gabiról, a Carson Comáról, Krúbiról, Cseh Tamásról és Billie Eilishról? A Tankcsapda frontemberének válaszai: 


Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész készített portrékat az RTL hírműsorainak műsorvezetőiről és stábjáról új kiállításához. Videónk arról, hogyan dolgozott Keleti Éva.


Könnyek a Nyerő Párosban

Megható pillanatok a Nyerő Párosban: Vastag Csaba és párja, Evelin arról meséltek a többieknek, hogy a lányt nem fogadja el az énekes családja. Vastag Csaba a képernyőn keresztül üzent édesapjának, aki még az esküvőjükre sem ment el. 


Arról, hogy mi az, amit megváltoztatnának, vagy épp semmissé tennének kapcsolatukban, Curtis és Judy, Csenge és Joe, valamint Voksán Virágék is vallottak. Ezeket a Fókusz riportjában összegeztük: 

The Voice

A The Voice legtöbbször megtekintett videói között volt, amelyikben megmutattuk, hogyan jött Manuel zavarba attól, hogy Miklósa Erika neki énekelt.


És az is sokakat érdekelt, hogy Szappanos Katát sokkolta a coachok reakciója, a produkcióját sem tudta befejezni. 

Cápák között

Családi házát is kockára tenné a Cápák elé járuló eladósodott vállalkozó, Széki Sándor. Cápák között Online Pitch az rtl.hu-n:


Survivor

Elindult a Survivor, a mostani évadban a generációk csapnak össze. Mutatjuk az eddigi legizgalmassabb pillanatokat:

A Jarakay taktikából feladta a játékot, aminek súlyos következménye lett.


 Jani mindenki füle hallatára esett neki Olivérnek.


És bár Jani sokszor hangoztatta, hogy Olivérnek kell elhagynia a Karagatan törzset, mégis tett neki egy ajánlatot. 

#Belföld#a hét videói#nagy ervin#ma#nobel-díj#krausz ferenc#karikó katalin#máv#vonatok#infláció#parragh lászló#magyar nemzeti bank#iparkamara#iványi gábor#sos gyermekfalvak#presser gábor#falusi mariann#lukács lászló#keleti éva#Survivor#Nyerő Páros#Cápák között#online pitch#The Voice

Címlapról ajánljuk