Belföld

Soltész Miklós: Nyugaton a keresztényeket kirúgják az állásukból és börtönbe viszik

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 19:16

Szerinte Magyarországon egyre többen élnének a tízparancsolat szerint, bezzeg Nyugaton üldözik a kereszténységet.

Nyugat-Európában a demokrácia bölcsőjében, a liberalizmus fellegvárában, ha valaki felvállalja kereszténységét, akkor kirúgják az állásából és börtönbe is viszik


– közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kecskeméten. A Magyarország Mária országa című emlékkonferencián arról beszélt, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, és 340 millió keresztény jelenleg is üldözésnek van kitéve.

Tud azonban biztató számokról. Egy „friss felmérést” emlegetett, ami szerint a magyarok 85 százaléka a tízparancsolat szerint szeretne élni, 83 százaléka pedig helyesli a keresztény ünnepek megtartását az iskolában, és 62 százalék szerint a keresztény kultúra hatással van a magyar emberek mindennapjaira. Emlegetett ugyanakkor egy olyan felmérést is, ami szerint Magyarországon a vallásos emberek arányát 62 százalék. 

Arról viszont nem beszélt az államtitkár, hogy a 2022-es népszámlálás szerint mindössze 2,9 millió ember vallotta magát katolikusnak, egymillióval kevesebben, mint 11 éve, de a többi keresztény egyház is hasonló tendenciával szembesült.

Beer Miklós, egykori váci megyéspüspök minderről azt mondta,

Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van. (…) Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre biztat.


Nyitókép: MTI/Komka Péter

#Belföld#Soltész Miklós#kereszténység#katolikus#üldözés#beer miklós

Címlapról ajánljuk