Belföld

A kamara szerint szabálysértően rendelik ki az orvosokat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 29. 14:00

A Magyar Orvosi Kamara azt állítja, hogy a hozzájuk befutott panaszok szerint több esetben is szabálytalanul rendelték ki munkavégzésre az orvosokat. A MOK az országos kórház-főigazgatótól és az OMSZ vezetőjétől is válaszokat vár.

Számos kamarai tag arról tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy szabálytalanul rendelik ki őket munkavégzésre, írta csütörtökön a Facebookon és honlapján a MOK.

A problémát már augusztus végén jelezték Takács Péter államtitkárnak, de a helyzet nem változott. Most levélben fordultak Jenei Zoltánhoz, az országos kórház-főigazgatóhoz, arra kérve őt, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben követeljék meg a kirendelés szabályainak betartását.

Mint a nyilvánosságra hozott levélből kiderül, a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba 44 napot meghaladó időre, írásbeli utasítás nélkül, a munka törvénykönyvébe ütköző módon delegálnak, irányítanak át orvosokat az eredeti munkavégzési helyüktől eltérő telephelyre, más helységbe munkavégzés céljából. A levél szerint egyetemi központok orvosait vezénylik át a városi kórházakba más munkakörbe vagy akár más településekre osztályos orvosi és ügyeleti feladatok ellátására is.

Takács Péter államtitkár a július 24-i miniszteri találkozón megerősítette, hogy az átirányítások során a Munka törvénykönyvének 53., a „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásról” szóló paragrafusa a mérvadó, amely szerint a munkavállaló évente legfeljebb negyvennégy munkanapra rendelhető át máshová.

Kérjük Főigazgató urat, hogy az irányítása alá tartozó intézményekben hívja fel a figyelmet a jogalkotói és kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra! Ennek eszköze lehet, ha a központi egészségügyi intézmények valamennyi dolgozójának a munkaszerződésében konkrét telephely (utca, házszám) szerepel. Ez megteremti a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén a munkavállalót megillető védelem lehetőségének alkalmazását.

A MOK emellett kéri Jenei Zoltánt, hívja fel az intézményvezetők figyelmét arra,hogy a rezidensek átirányítása csak a szakképzési programukat nem sértő módon történhet.

A MOK levelet írt Csató Gábornak, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatójának is, felhívva a figyelmét arra, hogy gondok vannak az OMSZ-nél dolgozó orvosok esetében a szakmai felelősségbiztosítással. A levélből kiderül, hogy a szakmai megegyezés szerint az OMSZ háziorvosi és házi gyermekorvosi részvételével működtetett ügyeletére az orvosok és a személyes közreműködők szakmai felelősségbiztosítását az OMSZ köti meg és terjeszti ki az orvosok és a személyes közreműködők feladatvégzésére.

Az OMSZ-nek dolgozó orvosok azonban az OMSZ területi szervezetétől az alábbi tájékoztatást kapták a felelősségbiztosítás kérdésében:

Amennyiben bizonyosságot nyer, hogy a kár bekövetkezése a személyes közreműködőnek felróható magatartásának következménye, ebben az esetben a biztosító a kárt nem téríti meg, így a beteg, illetve más károsulttal szemben az OMSZ áll helyt. A felróható magatartással okozott és a biztosító által meg nem térített kár összeget jogosult az OMSZ a személyes közreműködőre hárítani.

Ez az OMSZ-es állásfoglalás nagyfokú bizonytalanságot és bizalmatlanságot keltett az orvosok körében. Ezért a MOK arra kéri Csató Gábort, erősítse meg, hogy a megkötött felelősségbiztosítás teljeskörűen kiterjed az abban személyes közreműködőként résztvevőkre is.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Belföld#egészségügy#magyar orvosi kamara#orvosok#átirányítás#jogsértő

Címlapról ajánljuk