Belföld

Hamis információval rémisztgetik a pedagógusokat, akiknek már csak két napjuk maradt eldönteni, hogy alávetik-e magukat a státusztörvénynek

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. szeptember 28. 6:38

Alig maradt idejük a pedagógusoknak, hogy eldöntsék, alávetik-e magukat a státusztörvénynek, vagy elhagyják a közoktatást. Megalapozott döntést hozni nem könnyű, azért sem, mert sok téves információ kering arról, hogy a távozók nem térhetnek vissza a pályára, vagy nem kapnak végkielégítést. Szakértő segítségével most összeszedtük a leggyakrabban felmerülő hamis információkat, és megvizsgáljuk, hogy ezekkel szemben mi az igazság. 

Egy előzetes felmérés szerint nagyjából ezer pedagógus távozhat a közoktatásból a státusztörvénnyel összefüggésben – erről a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás beszélt nemrég. A tanárok eddig közalkalmazottak voltak, január elsejétől viszont köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban kell dolgozniuk. Még ezen a héten, szeptember 29-ig nyilatkozhatnak írásban azok a pedagógusok, akik az új jogviszonyt nem fogadják el – ebben az esetben a közalkalmazotti jogviszonyuk november 30-án megszűnik.

Korábban már írtunk arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet számos olyan esettel találkozott, amikor a munkáltatók a jogi szabályozást félreértelmezve próbálták megnehezíteni azok dolgát, akik a státusztörvény miatt távoznának állásukból. A TASZ szakértője, Fernezelyi Borbála most arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy továbbra is előfordulnak ilyen esetek. Sok pedagógussal azt próbálják meg elhitetni, hogy ha nem fogadják el a jogviszonyváltást, akkor később nem térhetnek vissza a pályára, nem taníthatnak többé.

Hamis információkkal ijesztgetik a tanárokat

Az aggodalmat növeli, hogy a pedagógusoknak küldött tájékoztató szerint nem vonhatják vissza a nyilatkozatukat. A pedagógus ugyanakkor a nyilatkozat megtételével csak a meglévő jogviszonyára vonatkozóan dönt úgy, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény alapján nem akarja további foglalkoztatását.

Ettől még a későbbiekben másutt nyugodtan létesíthet új jogviszonyt, és dolgozhat pedagógusként

– magyarázta Fernezelyi Borbála. Az is előfordult, hogy a távozást fontolgató pedagógusoknak azt mondták, hogy az adott tankerületben nem taníthat többé, vagy egy meghatározott ideig nem gyakorolhatja a foglalkozását, de ez természetesen nincs így, a törvényben és a pedagógusoknak küldött tájékoztatóban sincs szó ilyesmiről.

A jogviszonyváltást visszautasító pedagógusok végkielégítésével kapcsolatban is gyakran felmerülnek kérdések. Ők a végkielégítést már nem a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabályok szerint kapják, hanem a státusztörvény átmeneti rendelkezései szerint. Ez sokak számára kedvezőtlenebb, vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor a pedagógusoknak azt mondják: ha nem vállalják az új köznevelési jogviszonyt, nem jár számukra végkielégítés. De ez sem igaz:

a státusztörvényben szerepel, hogy 1-3 havi illetménynek megfelelő végkielégítés jár

(aki 20 évnél rövidebb ideig dolgozott közoktatásban, annak 1 havi, aki 30 évnél többet, annak 3 havi, a kettő között kéthavi).

Annak, aki óraadóként újra elhelyezkedik, nem kell visszafizetnie a végkielégítést, csak annak, aki 2023. november 30-tól 90 napon belül új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt létesít, vagy szakképző intézményben munkaviszonyt. De nekik sem feltétlenül a teljes összeget: ha 31-60 napon belül létesítenek új jogviszonyt, akkor egyhavi, ha pedig 61-90 napon belül, akkor kéthavi összeget megtarthatnak.

Szóba kerül a jubileumi jutalom kérdése is (a pedagógusok 25 ledolgozott év után 2 havi, 30 év után 3 havi, 40 év után 5 havi illetménynek megfelelő összeget kapnak). Ha valaki most úgy dönt, hogy nem fogadja el a jogviszonyváltást, de később visszatér a pályára, annak a szakmában korábban eltöltött éveit is beszámítják, nem kell attól tartania, hogy elölről kezdődik a jubileumi jutalom alapjául szolgáló időszak.

Nyilatkozatot annak kell tennie, aki nem fogadja el a jogviszonyváltást, és távozik állásából. Sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy milyen formában kell ezt megtenniük – árulta el Fernezelyi Borbála, hozzátéve, hogy a nyilatkozat lehet akár kézzel írt, vagy gépelt dokumentum, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) formanyomtatványt is készített. A nyilatkozatot az iskolaigazgatónak vagy a tankerületnek is átadhatja a pedagógus a szeptember 29-i határidőig, de erősen ajánlott átvételi nyilatkozatot kérni róla.

A szakértő elárulta: olyanoktól is kapnak megkereséseket, akik még mérlegelik, hogy menjenek, vagy maradjanak. A TASZ a héten rendkívüli forródrótot működtet a pedagógusoknak a státusztörvénnyel kapcsolatban. Fernezelyi Borbála elmondta: abból a tájékoztatóból, amit a pedagógusok a jogviszonyváltásról kézhez kaptak, kiderül, hogy mivel jár az új jogviszony szerinti foglalkoztatásuk, és az is, hogy milyen fizetésre számíthatnak januártól. A szervezethez fordulók közül sokan számoltak be arról, hogy ez lényegesen alulmúlja várakozásaikat: vannak, akik néhány százaléknyi emelést kapnak.

Nyitókép: Mónus Márton / Reuters

#Belföld#oktatás#közoktatás#státusztörvény#tanárok#pedagógusok#tasz#ma

Címlapról ajánljuk