Belföld

A távozó pedagógusokat azzal is fenyegetik, hogy soha többé nem taníthatnak – pedig ennek nincs semmilyen jogi akadálya

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. augusztus 1. 6:06

Számos olyan megkereséssel találkozik a TASZ, amiből az derül ki, hogy a munkáltatók a jogi szabályozást szándékosan félreértelmezve próbálják megnehezíteni azok dolgát, akik a státusztörvény miatt adnák be lemondásukat közalkalmazottként.

A státusztörvény alapján a következő évtől köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alapján folytatják munkájukat a pedagógusok. Mint korábban írtuk, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint már több mint kétezren mondtak fel, igaz, a Belügyminisztérium azt állítja, hogy ugyanennyien létesítenek újonnan munkaviszonyt.


Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta: azok, akik nem fogadják el, hogy közalkalmazotti jogviszonyuk január elsejével köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá alakul, döntésüket szeptember végéig tudathatják munkáltatójukkal, a jogviszonyuk november végével szűnik meg, és október végéig kell ellátniuk feladatukat.

A közalkalmazottak esetében nem felmondásról, hanem lemondásról beszélhetünk, és mint arról korábban beszámoltunk, augusztus elsejéig érvényes az az átmeneti szabály, amelynek alapján a távozni kívánó pedagógusok a lemondásukat egy hónapos lemondási idővel nyújthatják be, a munkavégzési kötelezettség alól pedig a teljes időre mentesülnek, ugyanakkor végkielégítés nem jár számukra.

Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza az rtl.hu-nak arról beszélt, hogy a jogsegélyszolgálatot is működtető szervezet 

számos esettel találkozott, amikor a munkáltatók hatalmi pozíciójukkal visszaélve, az egyébként is bonyolult jogi szabályozást szándékosan félreértelmezve próbálták megnehezíteni a távozó pedagógusok dolgát.

Mint mondta, az augusztus elsejéig fennálló feltételek mellett távozó pedagógusoknak meg kell kapniuk az utolsó havi bérüket, vagyis egy hónapigarra az időszakra is jár pénz, amikor már nem dolgoznak, illetve a szabadságukat meg kell váltani abban az időszakban, amikor már a lemondási idejét tölti. Sok munkáltató szokott azzal próbálkozni, hogy ezekre a napokra kiveteti a szabadságot a munkavállalóval, de ez jogellenes – magyarázta Takács Ádám.

A távozó pedagógusokat azzal is fenyegetik, hogy soha többé nem taníthatnak – pedig ennek nincs semmilyen jogi akadálya
Száz kiló jégből rakták ki a „JÖVŐ” feliratot a Parlamentnél, hogy demonstrálják: így olvad el a tanárok jövője – Fotó: RTL Híradó

Mi vár arra a pedagógusra, aki augusztus elseje után távozik?

Augusztus elseje után egy másfél hónapos időszak következik, amikor a rendes lemondási szabályok érvényesek. A közalkalmazotti törvény szerint általában két hónap a lemondási idő, ennek egy része vagy egésze alatt a munkáltató mentesíthet a munkavégzési kötelezettség alól, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem jellemző.

Szeptember 15. és 29. között lesz egy újabb időszak, amikor a munkavállaló egy egyoldalú nyilatkozattal, kedvezményes feltételek mellett megszüntetheti a jogviszonyát. Ez nem lemondás, hanem arról tesz nyilatkozatot a munkavállaló, hogy nem szeretné a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alapján folytatni a munkát – ebből eredően a közalkalmazotti jogviszonya a törvény erejénél fogva november 30-án megszűnik.

Ebben az esetben november 1. és 30. között már nem kell dolgoznia, és sávos rendszerben végkielégítés is jár neki, ami attól függ, hány évet dolgozott le: tíz év alatt egyhavi (ennek nincs alsó korlátja, elméletben már egy ledolgozott nap után jár), 10 és 20 év között kéthavi, 20 év felett pedig háromhavi illetménynek megfelelő összeget kell kifizetni számára.

A közalkalmazotti törvény szerint egyébként húsz ledolgozott év után nyolchavi távolléti díjnak megfelelő végkielégítés járna – Takács Ádám szerint a pedagógusok szerzett jogát sérti, hogy háromhavi összeget fizetnek. 

A TASZ szerint alapjogi szempontból egyébként is aggályos a státuszváltás, és külön probléma, hogy még a végkielégítéseket is csökkentett mértékben fizetik ki.

Telefonon, emailben és a közösségi oldalakon is számos megkeresést kap a jogvédő szervezet. A munkáltatói visszaélések példájaként említi Takács Ádám, amikor az iskolaigazgató nem veszi át a lemondást, és nincs ember, aki a nyári szünetben fogadná a jognyilatkozatokat. A TASZ az ilyen esetekre azt javasolja, hogy a tankerületi központban személyesen vetessék át valakivel a lemondást.

Azzal is fenyegetik a pedagógusokat, hogy ha kilépnek, akkor soha többé nem helyezkedhetnek el a pályán. Ilyen szabály nincs – ha valaki lemond, és utána újra szeretne máshol tanítani, annak nincs jogi akadálya.

Hozzászólna?

 

 

 

Nyitókép: RTL / Barsi Fanni

#Belföld#oktatás#státusztörvény#lemondás#tasz#pedagógusok#ma

Címlapról ajánljuk