Belföld

TASZ: hétfőig kell írásban lemondaniuk a státusztörvény miatt távozó pedagógusoknak, ha már szeptemberben sem akarnak tanítani

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 28. 16:16

A lemondást írásban kell benyújtani, mivel azonban az iskolákban sokszor nincs senki, akinek át lehet adni, érdemes a tankerületi központban személyesen megtenni, javasolja a TASZ jogvédő szervezet.

 

Fontos tanácsokkal szolgált Facebookon a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet azoknak a tanároknak, aki a státusztörvény megszorításai miatt nem szeretnék a köznevelésben folytatni pályafutásukat.

A TASZ felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan lejár a nyári kedvezményes lemondás határideje, ezért érdemes legkésőbb hétfőn jelezni a munkáltatatónak a lemondási szándékot.

A státusztörvény átmeneti szabályai szerint 2023. július 15. és augusztus 1. között a lemondási idő 1 hónap azzal, hogy a munkavégzési kötelezettség alól a teljes időre mentesül a lemondani szándékozó. Ez azt jelenti, hogy augusztusban már nem kell dolgoznia annak, aki augusztus 1-ig lemond, viszont végkielégítés sem jár neki.

Augusztusban az általános szabályok szerint adhatják be a tanárok a lemondásukat, ekkor nem érvényesül a fenti kedvezmény.

A TASZ jogsegélyszolgálatát sokan keresték meg azzal, hogy a nyári szabadságolások miatt nem tudnak az intézményükben lemondani, vagy bizonytalanok, hogy kinek, hogyan tudják átadni a lemondásukat. A TASZ azt javasolja, hogy ha a munkáltató a tankerület, akkor a tankerületi központba lehet a lemondással elmenni, és ott átvetetni azt valakivel. A dokumentumot személyesen érdemes átadni úgy, hogy készüljön átvételi elismervény egy aláírt, tanúkkal ellátott példányon is. A lemondáshoz nem kell a másik fél hozzájárulása, csak az, hogy átvegye, vagy az átvételt megtagadja.

Az TASZ szerint az elektronikus megoldások jogilag problémásak lehetnek, bizonytalanságot okozhatnak, ezért csak legvégső esetben érdemes ezzel élni. Ilyenkor a tankerület e-mail címére vagy a belső levelezőrendszeren keresztül javasolt elküldeni a lemondást.

A következő kedvezményes lemondási időszak szeptember 15. és 29. között lesz azoknak, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem fogadják el a státusztörvény szabályait. Aki ebben a két hétben nyújtja be lemondását, annak november 1-ig dolgoznia kell, és jár neki legalább egy hónap végkielégítés. 

Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#státusztörvény#tasz#lemondás#tanárok

Címlapról ajánljuk