Belföld

Kiirtották a nádast a kempingnél, az új tulaj most kikötőt építene Balatonakaliban

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 13:12

Vitorláskikötőt építene az egykori Holiday Kemping új tulajdonosa. Az ominózus terület arról lett ismert, hogy pár éve valaki szinte teljesen kiirtotta itt a nádast.

 

Lakossági fórumot tartanak Balatonakaliban kedden egy új vitorláskikötő tervéről, amelyet az egykori Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani. Ez az a volt kemping, amely előtt pár éve szinte teljesen kiirtották a nádast, és bár vissza kellett volna állítani a növényzet eredeti állapotát, ez eddig nem történt meg – írja a hirbalaton.hu.


2019 tavaszán egy vállalkozó másfél hektáron pusztította el a kiemelten védett növényzetet Balatonakalinál, a nádas kiirtásért pedig felfüggesztett börtönbüntetést és egymilliós pénzbírságot kapott. 


A korábbi Holiday Kemping területén azóta tucatnyi luxusszállást húztak fel, és már nem kempingként üzemel. A terület új tulajdonosi köre most vitorláskikötő létesítésének vázlatos elvi terveivel kereste meg az önkormányzatot.

Az önkormányzat képviselőtestülete alkalmasnak találta az ötletet és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező, bemutathassa a lakosság számára

– írja Koncz Imre polgármester.

A városvezető a lap megkeresésére elmondta, a helyi építési szabályzatban régóta szerepelt vitorláskikötő elvi építési lehetősége ott, ahová a mostani tervek szólnak, mivel ott van erre alkalmas partszakasz, és ott zavarná a legkevésbé a lakosságot. Mint fogalmazott, időközben magánkézbe került a partszakasz, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy az új kikötőt négyféle hatóság engedélyezheti, meg a nemzeti park is véleményezheti, de

a helyi önkormányzatnak és lakosságnak nincs beleszólása az egészbe a mai jogszabályok szerint.

Hozzátette, tulajdonos tudja, hogy szüksége van a társadalmi támogatásra, ezért lett partner egy lakossági fórum megtartásában.

Pusztul a nádas, egyre nagyobb bajban a Balaton. A most alakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesületnél a problémát inkább a grandiózus építkezésekben látják, a témában az RTL Híradója is készített riportot:

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#nádas#balatonakali#kemping#kikötő

Címlapról ajánljuk