Belföld

Úgy tűnik, októberben sem tárgyja a parlament a svéd NATO-csatlakozást

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 25. 14:05

Az Országgyűlés szeptemberi-októberi üléstervében nyoma sincs a svéd NATO-csatlakozás kérdésének, amit már csak Magyarország és Törökország akadályoz. 

Az Országgyűlés szeptember – október havi üléstervében sem szerepel a svéd NATO-tagság, amit immáron egyedül Magyarország és Törökország akadályoz – vette észre a 24.hu.

A lap emlékeztet: Novák Katalin köztársasági elnök pár hete sürgette a svéd NATO-csatlakozást, és azt közölte, bízik a képviselők bölcsességében, hogy azt mielőbb megszavazzák. Mint írják, az amerikai védelmi tárca egyik magas rangú tisztviselője korábban azt mondta, hogy értesüléseik alapján mind a török, mind a magyar kormány jelezte: a jövő hónapban törvénybe iktatja Svédország NATO-csatlakozását. 

A lap szerint ugyanakkor

a parlamenti ülésterv alapján ennek egyelőre semmi jele.

Mint arról beszámoltunk, továbbra sem tudja támogatni a Fidesz frakció a svéd NATO-csatlakozást. Ezúttal éppen az egyik svéd közszolgálati tévé 2019-es filmje miatt, amely a magyarországi demokrácia helyzetét mutatja be, és amelyben Gulyás Márton, a Partizán alapítója is megszólal. Kocsis Máté frakcióvezető korábban azt mondta: magyarázatot várnak az ügyben.

Az ügyről az RTL Híradója is készített riportot:


A szóban forgó videóról már Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kövér László is elmondta a véleményét. A magyar kormány egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson, de valószínűleg leginkább arra várnak, hogy Erdogan beadja a derekát az ügyben.

Az RTL Híradója a házelnök nyilatkozatával is foglalkozott:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#svéd nato-csatlakozás#országgyűlés#kocsis máté#novák katalin#kövér lászló#szijjártó péter#törökország#erdogan

Címlapról ajánljuk