Belföld

Závecz: Csökkent a Fidesz támogatottsága

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 12:20

A Fidesz táborában nem történt hangulatváltozás, háromnegyedük optimistán látja a hazai történéseket, és csak ötödük vélekedik a dolgokról negatívan.

Nyáron valamelyest kisebb lett a Fidesz tábora. Májusban még a teljes választókorú népesség 32 százaléka támogatta a kormánypártot, jelenleg 30 százalékon áll – derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából, amelyet a 24.hu ismertetett.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 46 százaléka szavazna a Fideszre, pedig májusban Orbán Viktorék még az aktív szavazók felének élvezték a bizalmát. 

Májusban 64 százalék vélekedett úgy, hogy hazánkban rossz irányba mennek a dolgok, most 67 százalék van ezen a véleményen, míg az országban zajló folyamatokat pozitívan értékelők aránya 29-ről 27 százalékra csökkent a nyáron. Hozzáteszik: 

a Fidesz táborában nem történt hangulatváltozás, háromnegyedük optimistán látja a hazai történéseket, és csak ötödük vélekedik a dolgokról negatívan.

Az ellenzéki pártok híveinek viszont még rosszabb lett a véleménye: már 97 százalékuk látja negatívan a hazai folyamatokat, és csak két százalékuk optimista. Nyáron a negatív ellenzéki közhangulatból a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt tudott a legtöbbet profitálni. A szélsőjobboldali Mi Hazánk támogatottsága 7 százalékos, az aktív szavazók körében 10 százalékon állnak. A Kétfarkú Kutya Párt a teljes választókorú népességen belül 4, a biztos választók között 5 százalékon áll.

Nem változott a Demokratikus Koalíció támogatottsága: az összes választó 13 százaléka sorakozik fel mögéjük, míg az aktív szavazók körében 19 százalékos Gyurcsány Ferenc pártjának tábora. A Momentum is stagnál: a párt májusban és most is 5 százalékot ért el a választókorú népesség körében, ahogy az aktív szavazóik száma sem változott: 6 százaléknyian vannak.

A magyarok továbbra is elkötelezett uniópártiak, 72 százalékuk a tagság mellett szavazna – ez derül ki a Policy Solutions kutatásából. Az unióval szemben a Fidesz szavazói a legelutasítóbbak, 28 százalékuk kilépne a közösségből:


Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#závecz research#fidesz#dk#mkkp#felmérés#pártpreferencia

Címlapról ajánljuk