Belföld

Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlant árvereztek el a végrehajtók, a legszegényebbek kerülnek utcára

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 18. 17:43

Ezek a végrehajtások felerősítik a társadalmi egyenlőségeket.

Az elmúlt egy évben több mint 21 ezer ingatlant árvereztek el a végrehajtók Magyarországon, derül ki Czirfusz Márton és Bodor Krisztofer tanulmányából, amire a Telex hívta fel a figyelmet. Az ingatlanárverések a covid miatti moratórium lejárta után, 2022 nyarán indultak be.

Jellemzően a társadalom legszegényeibbnek ingatlanjairól van szó. A rendszer működése amiatt se változott, hogy Schadl György, a végrehajtók korábbi elnöke letartóztatásban van.

A tanulmány bevezetője megjegyzi: „Az ingatlanvégrehajtások felerősítik a társadalmi és a területi egyenlőtlenségeket, és növelik a lakásvesztés kockázatát”. Azt írják: az elárverezett ingatlanok összértéke meghaladta a 199 milliárd Ft-ot, többségük lakóingatlan. Az ingatlanok átlagos értéke 9,4 millió forint, többségük ötmillió forint alatti értékű.

„Tehát az árverésre bocsájtott ingatlanok többsége az ingatlanállomány kevésbé keresett, így alacsonyra értékelt szegmenseiből, valamint feltehetően alacsony jövedelmű háztartások vagyonából kerül ki” – írják.

Az árverés alatt állt ingatlanoknak csupán a felére érkezett vételi ajánlat. A licitáló által megajánlott vételár az érintett ingatlanok 47%-ában nem éri el a kikiáltási árat. A vizsgált eladások közül a legrégebbiek még 1995-ben kezdődtek.

Az árverésekkel kapcsolatos kilakoltatásokról korábban többször is beszámoltunk. Jelenleg épp a Szikra Mozgalom és A Város Mindenkié közösen gyűjtenek azért, hogy ne váljon hajléktalanná egy 55 éves tatabányai nő.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#végrehajtás#árverés#kilakoltatás#ingatlan#statisztika

Címlapról ajánljuk