Belföld

Jogtalanul fizettettek lakbért a csepeli családdal, majd kilakoltatták őket

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 16:45

A kilakoltatást élőlánccal próbálták megakadályozni. Az egyik rendőr azt mondta, hogy őket nem érdekli a törvény.

Kilakoltattak egy családot Csepelen, akikkel korábban jogtalanul fizettettek lakáshasználati díjat, írta a Mérce. A kilakoltatás ellen a Szikra Mozgalom és A Város Mindenkié (AVM) szervezett élőláncot. A hatóságok aktívan akadályozták a lap helyszíni tudósítóját munkájában, az egyik rendőr azt mondta, hogy őt „nem érdekli a törvény”.

Az élőláncban részt vevő Jámbor András országgyűlési képviselő arról beszélt: egy magántulajdonban lévő lakásból lakoltatott ki a végrehajtó egy négyfős családot, melynek egyik tagja egy mozgássérült gyerek.

Korábban a lakás egyik felét elárverezték a házaspár válása után a férfi tartozásai miatt. Erről a lakásban maradó nő nem tudott, így nem is élhetett elővásárlási jogával. Az új tulajdonosok ezután jogtalanul kértek lakáshasználati díjat a lakás másik felét jogszerűen birtokló nőtől.

Az egyoldalúan megállapított bér fizetési meghagyásainak többségét bírósághoz fordulva sikeresen megtámadta és érvényteleníttette a család. Azonban néhány átment a rendszeren, így tartozása keletkezett a nőnek, ami miatt sor kerülhetett a kilakoltatásra.

A lakását elvesztő családnak a csepeli önkormányzat krízislakást ajánlott fel, ahol legfeljebb kilenc hónapig maradhatnak.

A képviselő arról is beszélt: mindeközben 483 ezer ember ellen zajlik végrehajtási eljárás Magyarországon, egy olyan törvény által, amely feltehetőleg a végrehajtói kar korrupciós botrányának két főszereplője, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó-elnök aktív közreműködésével íródott.

A lap arról is beszámolt: „amikor kollégánk a sajtótörvényre hivatkozva kérte, hogy ne akadályozzák a munkáját, egy rendőr a rendőrségi törvényre hivatkozva azt állította, kollégánk akadályozná az ő munkájukat jelenlétével, de őt különben sem „érdekli a törvény.” Így végül csak a földszintről követhettük az eseményeket”.

Nyitókép: Mérce / Facebook

#Belföld#kilakoltatás#csepel#élőlánc#a város mindenkié#Jámbor András#szikra#tiltakozás

Címlapról ajánljuk