Belföld

Az államtitkár arról beszélt, hogy az SZFE „izgalmas és pezsgő szellemi műhely”, majd átadták a díszoklevelet azoknak, akik nem tagadták meg tiltakozásul az átvételét

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 18:22

Korábban Lázár Kati és Kútvölgyi Erzsébet is visszautasította a Vidnyánszky-féle SZFE aranydiplomáját.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg az SZFE tanévét. Arról beszélt az MTI szerint: „A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) izgalmas és pezsgő szellemi műhely”.

Az államtitkár arra szólította fel a diákokat, hogy érezzék annak felelősségét és súlyát, hogy nemsokára a nemzet kulturális életének meghatározó alakjai lesznek, „ízlést, értékrendet, identitást, nemzetet fognak formálni”. Hozzátette:

Ebben a korszerű, nyitott, befogadó szellemiségű és a legmagasabb szakmai színvonalat nyújtó intézményben minden együtt van a szabad, méltó körülmények között folytatott tanuláshoz és alkotáshoz.

Vidnyánszky Attila rendező, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy mára sikerült „kinyitni” az intézményt: soha ilyen gyakorisággal és intenzitással külföldi alkotók nem voltak jelen, mint most.

Vidnyánszky kiemelte: sok még a teendő az egyetemen infrastrukturális területen is, de az alap a szabad légkör biztosítása, hiszen szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni, nem lehet komoly dolgokat létrehozni.

Sepsi Enikő rektor elmondása szerint az intézményben szervezeti átalakítások is zajlottak, Mádi Zoltán személyében például új gazdasági főigazgató érkezett. Az SZFE tanévnyitó ünnepségén a rektor az egyetemen 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt végzett hallgatóknak díszoklevelet adott át.

Ennek átvételét az SZFE kormánypárti elfoglalása miatt azonban többen visszautasították, és nem vettek részt a rendezvényen. Korábban azt írtunk, hogy Lázár Kati és Kútvölgyi Erzsébet sem kért az elismerésből.

Nyitókép: Vidnyánszky Attila a kötcsei pikniken. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#szfe#államtitkár#vidnyánszky attila#évnyitó#egyetem#alapítvány

Címlapról ajánljuk